Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Ünnepeltünk

Ünnepeltünk

Azt lehet mondani incidens nélkül zajlottak le Erdély szerte a Március 15-i rendezvénysorozat . Sohasem látott média dömping Udvarhelyen. A meglepetés szónoklat Kézdivásárhelyt hangzott el. Összetartás ?ez volt a vezérfonal.

Ennyire diplomatikus megközelítése a román politikai elitnek a magyarok nemzeti ünnepével kapcsolatosan még sohasem volt ? a 2006 ?ós Románia , nem ugyanaz a Románia mint amilyen volt a kilencvenes évek elején, a közelgő Uniós csatlakozás a nemzetféltő hisztériát visszafogta, habár volt még néhány felhang az uszításra a higgadt erők azonban azokat elnémították.

Udvarhelyen mindenki azt várta, az előzetes média nyilatkozatok által , hogy eget rengető bejelentések, kinyilvánulások lesznek, de ami ott elhangzott az nem volt más mint egy európai uniós megállapítás, miszerint minden nemzetnek joga van az autonómiához. Ami mégis meglepetés volt, az , hogy eddig szokástól eltérően sohasem tapasztalhat szimpátia áradt a Cotroceni Palota felé, ugyanis a székelyek nem arról voltak híresek, hogy kedvelik a mindenkori hatalom első számú emberét. De Traian Basescu itt megnyerte az emberek szívet. A másik kellemes meglepetés a civilizált hangulat volt, amely lenyűgözte a központi média tudositoit is, háborút ,szenzációt akartak tudósítani, egyesek próbáltak provokálni is egy kis csemegét, de sikertelenül- ehelyett csak jól átfáztak. Több mint 140 újságiró volt jelen,a hazai és magyarországi irott és elektronikus médiábol, valamint néhány nemzetközi hirügynökségtöl.

Az igazi (és kellemes) meglepetést Marko Béla okozta, Kézdivásárhelyt elhangzott beszéde keménysége azt sugallja, új szelek fújnak az RMDSZ felső vezetésében, a lobbyzó politikát a dolgok nevén való megnevezése politikája váltja fel ? talán erre van valójába szüksége az erdélyi magyarságnak, kimondta: régi elvárás, a román politikusok ígéreteiket valósítsák is meg , az hab volt a tortán, hogy magyarlakta vidéken a közhivatalnok tanuljon meg magyarul. Ez a mondat még Tőkés Lászlónak is tetszethet.

Ami közös volt szinte minden szónok beszédében az összefogás, az összetartás jelentőségére való utalás volt. Mert csak így érhetünk el sikereket ? minden téren. Mindenki aki valamilyen rendezvényen ott volt valahol tanusitotta, nem lehet minket nem számba venni.

A szerző vmlinuz

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére