Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Európai méretűvé vált botrány Abafáján

Európai méretűvé vált botrány Abafáján

Hétfőn európai parlamenti képviselők érkeznek Szászrégenbe, hogy a romákkal szembeni hatósági visszaélés ügyében vizsgálódjanak.

Akkor a rendőrség különleges egységei a legelemibb emberi jogokat semmibe véve védtelen romákra – közöttük nagyon sok nőre meg gyerekre – lőtt, súlyosan megsebesítve ártatlan áldozataikat.

Az EU képviselő hétfőn Szászrégenbe utazik, hogy jelenlétével is megerősítse: Európa elítéli az intoleranciát, a karhatalmi visszaéléseket. Álláspontját – mely szerint egyszerűen tűrhetetlen, hogy rendőrök fegyverrel támadnak védtelen emberekre, s asszonyokat meg gyerekeket lőnek halomra minden ok nélkül – az Európai Parlamentben egyre több képviselő osztja, minek következtében nem fog egyedül érkezni Romániába. S bár tegnap késő délután még javában folytak a helyszínre való utazás körüli egyeztetések, több személyiségről már biztosan lehet tudni, hogy elkísérik Szászrégenbe Mohácsi Viktóriát.

Hétfőn Szászrégenbe érkezik még Lévai Katalin szocialista EP-képviselő, aki máris minden hétfői programját lemondta, hogy ide utazhasson. Továbbá egy német meg egy holland EP- képviselő is jelezte részvételi szándékát, valamint több nemzetközi roma szervezet vezetője is csatlakozik Mohácsi Viktóriához. Így Julius Rostas, a Roma Évtized nemzetközi romaprogram koordinátora, valamint a Romani Cris képviseletében Magda Matache.

A hétfőre tervezett nemzetközi sajtókonferencián, bár egyéb elfoglaltsága miatt nem tud részt venni Olli Rehn bővítési biztos, személyesen kérte Mohácsi Viktóriát, hogy brüsszeli visszatértekor tájékoztassa a helyszíni tapasztalatairól, mert – ígéretéhez híven – a csatlakozásig hátramaradt hónapokban behatóbban tanulmányozza az emberi jogok betartásának kérdését Romániában. Olli Rehn személyes megbízottja, Simona Lupu szintén ott lesz hétfőn Szászrégenben.

Közben az ügyben folytatódik a ködösítés, a rendőrség továbbra is ?nagy erőkkel” keresi a konfliktus két állítólagos kirobbantóját, akiket mi még múlt hét pénteken megtaláltunk, s akiknek nyilatkozatait közöltük is riportunkban. Biga József szászrégeni roma városi tanácsos szerint az ügy eltussolására tett kísérlet az is, hogy egyelőre meg nem nevezhető hatósági közeg közbenjárására a romák által elszenvedett sérülések orvosi látleletezésénél szigorúan csak nyolc nap alatti igazolásokat bocsátottak ki, még azoknak is, akik komoly kórházi ápolásra szorultak.

www.maszol.ro

http://www.maszol.ro/kozelet.php?cid=12096

A szerző vmlinuz

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére