Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A városközpont fotókon

A városközpont fotókon

A város szász és magyar építészeti örökségéről nyílt fotókiállítás a szászrégeni egykori Bálházban, a jelenlegi Ifjúsági Házban. A helybéli lakos, Budai István a városközpont műemlék vagy műemlék jellegű épületeit kapta lencsevégre, majd dolgoztatta ki fekete-fehér, szépia vagy színes változatban.

Az öt éve fotózó alkotó úgy örökítette meg a belváros építészetileg értékesebb ingatlanjait, hogy azoknak olyan apró részleteit is sikerült bemutatnia, amelyeket egyébként a napi rohanásban a járókelő nem vesz észre. A főként néphagyományok fényképezésére szakosodott fotográfust ezúttal éppen az ihlette meg, hogy az egykor főként szászok és magyarok lakta városka főtere olyan építészeti kincset képvisel, amire régebben ő maga sem figyelt fel kellőképpen. Bevallása szerint ő is csak fotózás alkalmával figyelt fel például a város egyik régi címerére, amely az egykori főtéri könyvesbolt homlokzatát ékesíti.

„Azt szeretném, ha minél többen megismernék ennek a gyönyörű kisvárosnak az építészeti örökségét. Sokan elrohannak egy-egy szép épület mellett, észre sem veszik, mekkorát veszítenek azzal, hogy nem állnak meg egy pillanatra megcsodálni őket” – magyarázta a Krónikának a fotós. A kilencedik egyéni tárlatánál tartó fiatalember örömmel állapította meg, hogy az utóbbi időben a város vezetősége arra próbál törekedni, hogy múlt század eleji fényképek alapján állítsa vissza a főtéri épületek arculatát. Ezelőtt egy évvel fiatal műépítészek tiltakoztak a főtéri szakszerűtlen ingatlan-felújítások ellen.

Azt is kifogásolták, hogy az utóbbi időben egyes műemlék épületeket rikító színűre festettek, a gazdagon díszített homlokzatokat pedig polisztirénréteggel vonták be. Nagy András polgármester igazat adott az aggódó szakembereknek és megígérte: mindent megtesz a szakszerűtlen beavatkozás megfékezése és a homlokzatok helyreállítása érdekében.

Szucher Ervin

kronika.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére