Az X-Faktor után a világhírnév felé – Interjú Szabó Előddel

Bár Szabó Előd a múlt évben nem jutott be a magyarországi tehetségkutató, az X-Faktor élő adásába, még mindig hasznot húz abból, hogy akkor több hétig szerepelt a műsorban. Március végén Zürichben lép fel, az ottani magyar közösség előtt, ősszel három svájci városban zenekarával, a Titánnal koncertturnét tart, majd novemberben Floridába is kiutazik zenélni. Előd készségesen válaszolt a Központ kérdéseire a diákévekről, az együttes alakulásáról, koncertekről és a Titán jövőjéről.

– Ki volt az a személy, aki befolyásolt a zenei pályafutásoddal kapcsolatosan?

– Mindig is érdekelt engem a zene, de a bátyám volt az a személy, aki látott, azaz hallott bennem fantáziát és az ő kérésére kezdtem el zenélni. Egyébként, ő most Budapesten él és dolgozik, mint énekes, színész. 12 éves koromban fogtam először gitárt a kezembe, most 24 vagyok. Hetedikes voltam, amikor egy magyarórán megkérdezték, mi szeretnék lenni, én rávágtam, hogy zenész. Nagy váltás volt ahhoz képest, hogy addig traktoristának készültem, a magyartanár azonban elcsodálkozott. Azt mondta, nem tudok semmilyen hangszeren játszani, meg énekes pacsirta sem vagyok. Én azonban egy nyár alatt megtanultam gitározni: az egyik barátom leírta az akkordokat, s én gyakoroltam. Az első dalom, ha jól emlékszem, majmokról szólt…

– Hogyan alakult meg a Titán?

– A líceumban volt egy osztálytársam, Vízi Imre, együtt gitározgattunk. Nagy Róbert is abba a tanintézetbe járt, szintén tudott gitározni, így létrehoztuk a Trio 21-et. Aztán jött a zenekar többi tagja, és Titánná alakultunk. A XI. osztály végén vettük fel az első albumot, tizenkettedikes korunkban pedig lemezbemutató koncertet tartottunk.

– Szászrégeni születésű vagy és onnan indultatok el a hírnév felé. Szászrégen nem sokat mond a könnyűzene világában, vagy tévedek?

– Valóban így van, de szerintem nem az a fontos, hogy Régenből vagy Budapestről, esetleg a világ más országából, városából indulsz el bármilyen téren, hogy alkoss. A fontos, hogy meglegyen benned a kellő akarat, elszántság és főleg a mondanivaló, amit mi, zenészek átadunk a közönségnek és tetsszen nekik.

– Mint látom, hallom, tetszik a Titán zenéje a magyar közönségnek…

– Igen, mi egy olyan műfajt művelünk, amire szükség volt, főleg itt Erdélyben és a magyar lakta területeken, bárhol a nagyvilágban, ahol ilyen közösségek vannak. Olyan zenét éneklünk, amit átél a közönség, aminek mondanivalója van. Főleg a szerelemről szólnak a dalaink, hisz mindnyájunk életében fontos szerepet játszik a szerelem, ezen tovább a szeretet, ami egyáltalán nem egy elcsépelt dolog. Büszkék vagyunk, hogy koncertjeinken minden korosztály képviselve van, sőt nem egyszer látom, hogy a legkőkeményebb szívű emberek is átélve éneklik, dúdolják dalainkat.

– Emlékszel még a legelső koncertetekre? Hol tartottátok?

– Persze. Évekkel korábban Szovátára meghívtak az évente hagyományosan sorra kerülő Medve-tó napokra. Társaimmal akkor 800 ember előtt zenéltünk, ahol egy felejthetetlen koncertet tartottunk. Még arra is emlékszem, hogy a gázsink egy vacsora, három üveg sör és szállás volt fejenként.

– Pályafutásotok eddigi fénypontja az X-Faktorban való szereplés volt, utána lettetek ismertebbek. Kinek is volt az ötlete, hogy te fellépj a tehetségkutatón?

– Saját ötletem volt. Egy délelőtt határoztam el, hogy felutazom Budapestre, és besétálok az X-Faktor stúdiójába. Tudtam, hogy az X-Faktor már ismert világmárka külföldön, tehát ennek köszönhetően bárki ismertebb lehet, ha a műsorban bemutatkozik. Nem juthattam be az élő adásba, de több hétig szerepeltem a műsorukban, így a karrierem is pozitívan változott. Pedig nem volt könnyű, hisz szállásra, ételre kellett költeni, aztán áprilistól kezdve októberig jöttek a forgatások, éneklés-gyakorlások, sajtó, tévé, rádió, bulvársajtó, minden benne volt a pakliban.

– Amikor rávetted magad, hogy részt vegyél az ismert tehetségkutatón, gondolom, optimistán indultál útnak, bizakodva, hogy minél előbbre jutsz, nem?

– Amúgy én egy nagyon optimista felfogású és beállítottságú személy vagyok, ennek is köszönhetően juthattam olyan előre. Megjegyzem, sok tehetséges, kitűnő hangú énekest ismerhettem meg a forgatásokon, akikről még hallani fogunk az elkövetkező évek folyamán.

– Sokan csak Demjén Rózsi hasonmásaként emlegetnek. Hogyan éled meg ezt?

– Kellemes és kellemetlen is. Kellemetlen, mert megesett, hogy azt mondták, ha Demjén Ferencet akarják látni-hallani, akkor meghívják őt magát. Máskor meg azt mondják, hogy juj, de jó hangod van, pont mint Demjén Ferencnek. Az elején igazán örültem neki. Most már nem akarok Demjén Ferenc lenni. Szabó Előd akarok lenni, akinek a haja hasonlít Demjén Ferencéhez. És a napszemüvegem is olyan, mint az övé, de nem azért hordom, mert neki is ilyen van, hanem mert ez áll jól nekem. Amúgy szerintem az egyik legjobb szövegíró Magyarországon.

– Több mint egy éve, te ébreszted fel a szászrégenieket a Rádió GaGa hullámhosszán. Hogyan kezdtél rádiózni?

– A Rádió GaGánál dolgozott az egyik kedves barátom, s említette, hogy Szászrégenben is indul GaGa, nem érdekelne-e a dolog. Igent mondtam. Májusban múlt egy éve, hogy műsorvezetéssel foglalkozom, a Vekker Plusz ébresztőt vezetem. Az a célom, hogy minden reggel csodálatosan teljen az a két óra, amit velem töltenek a hallgatók. Jó zene és jó poénok – ennyi a recept.

– A sok jó számotok közül melyek azok, amelyek a személyes kedvenceid?

– A múlt héten jöttem haza újra Budapestről, ahol egy kereskedelmi rádióban voltam meghívott. A műsorvezető hölgy is megkérdezte ezt tőlem, de neki is hasonlóan válaszoltam. Ha egy szülőnek van négy gyermeke, akkor hasonlóan szereti mind a négyet. De, a legkisebbhez, valahogy jobban tart, hiszen az a törékenyebb, a legfiatalabb. Így vagyok én is. Minden zeneszámomra büszke vagyok, de az utóbbi albumomról a Rám találsz című szám igazán közel áll a lelkemhez.

– Mi a zenei pályafutásotok legközelebbi állomásai, turnéi?

– Március 19-én egyedül lépek fel Zürichben, ahol egy 45 perces koncertem lesz. Szeptemberben már egy több állomásos turnét tervezünk, amikor a zenekarommal, a Titánnal együtt lépünk majd fel Zürichben, Genfben és Bernben. Exkluzív retro magyar diszkópartiként hirdetik a márciusi eseményt, és egy magyarországi sztár dj mellett az én fellépésemmel csábítják a bulizni vágyókat. A dj a ’60-70-es évek dalait és bulihangulatát próbálja meg a zürichi magyarok életébe becsempészni. Novemberben Floridába, Sarasota városába is meghívtak az ottani magyarok, akik akárcsak a svájci magyar közösségbeliek a világhálón, az X-Faktoron keresztül találtak rám.

– Mit üzen Szabó Előd közönségének?

– Köszönöm nekik, hogy mindig kitartottak a Titán mellett, ezután is szép számban várom őket a koncertjeinkre és kérem, ne szégyelljék velünk énekelni a zeneszámokat. Ahogy a magyar közönségnek szüksége van Szabó Előd meg a Titán zenéjére is, úgy nekünk is fontos, hogy jöjjenek koncertjeinkre, énekeljenek, és jól érezzék magukat. Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki valami úton támogat minket és nem utolsósorban kedves barátnőmnek, aki mindig biztatott és kiállt mellettem.

Czimbalmos Ferenc-Attila, Központ

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …