Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Szerintettek hogyan lehetne lehetséges feldobni a régeni magyar kulturális életet ? Szerintettek volna-e , vagy van-e egyáltalán igény ?

Szerintettek hogyan lehetne lehetséges feldobni a régeni magyar kulturális életet ? Szerintettek volna-e , vagy van-e egyáltalán igény ?

Vajon az egész dolgot nem-e kell valamilyen szociológiai szempontból is meg vizsgálni? Tudniillik,hogy a régeni magyarság mint társadalom három rétegre bomlott:

– újgazdag réteg, amely nem alacsonyodik le, hogy olyan rendezvényre menjen el, amelyen részt vesz a „pór” nép

– az értelmiségi réteg – amely ugyan elmenne egy kulturális rendezvényre , de inkább saját intellektusuk sebeit nyalogassa

– az egyszerű , munkás réteg – amelynek ugyan megvan a kulturális igénye, de frusztrálva, kinézve érzi magát, hogyha elmegy egy ilyen rendezvényre ?

Mert ugyebár elméletileg mindenkinek van kultúra igénye , de egy közös rendezvényen, nem mint egy kultúra fogyasztó jelenik meg, hanem magával viszi társadalmi helyét és előítéleteit.

Ha már asszimilációról beszélünk, akkor nem a nyelvi asszimilációt hibáztassuk, hanem azt a szubkultúrába való asszimilációt, amely a kereskedelmi csatornákból ered, és ez mindegy, hogy román vagy magyar nyelvű.

Két példáról beszélhetünk: az egyik a „Vacsora csata” és a másik az Ezek Megörültek. Amikor erőltetett módon készített celebek szleng beköpései jelentik az irodalmat, a kultúrát, a trendiséget.

Egy másik kérdés:

van-e aki foglalkozzon vele?

Portik László

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére