Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Diákok a felelősségteljes energiahasználatért

Diákok a felelősségteljes energiahasználatért

Pénteken, Április 1-én a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében öt erdélyi iskola diákcsoportja mutatja be az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért”- (SIEU) program keretében kifejtett tevékenysége eredményeit.

Az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” nemzetközi környezeti nevelési program fő célja az, hogy a diákok iskolán kívüli intézményekkel lépjenek kapcsolatba, és azokkal együttműködve a mindennapi döntések klímaváltozásra kifejtett hatásait azonosítsák és ismertessék.

A Fókusz Öko Központ által vezetett, a 2010-2011-ben megvalósított iskolai projektek során az energetikai tanácsadókként tevékenykedő diákcsoportok egy sor intézménnyel léptek kapcsolatba, és azok energiahatékonyságának növeléséhez szükséges intézkedéseket azonosítottak, máskor azokkal együttműködve üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását mérséklő megoldásokat népszerűsítettek.

A székelykeresztúri „Zeyk Domokos” Iskolaközpont tanulói, tanáruk, Balázs Mihály vezetésével egy napenergiával működő gyümölcsaszalót építettek. A házilag, kis anyagi ráfordítással elkészíthető aszaló terveit a CJD Domus-, Fókusz Öko Központ egyesületek és a Civitas alapítvány közvetítésével átadják Kükküllő- és Nyárád mentén tevékenykedő gazdáknak.

A szerkezetről bővebben a diákok blogján: https://gyumolcsaszalo.wordpress.com/.

A kolozsvári „Apáczai Csere János” Líceum két tizenegyedikes osztálya a CORA szupermarket megvilágításához szükséges energiamennyiség csökkentésére keresett megoldást.

A szászrégeni”Alexandru Ceuşianu”Gimnázium Szabadi Andrea által vezetett 11-12 éves tanulókból álló csoportja egy helyi cég energetikai auditját végezte el és konkrét javaslatokat fogalmazott meg a cég működtetéshez szükséges energiamennyiség csökkentésére.

A „Bolyai Farkas” Elméleti Líceumban tanuló diákcsoport a somostetői erdő szénmegkötő potenciálját vizsgálta és klímabarát erdőgazdálkodási módokat javasolt.

A szintén marosvásárhelyi „Református Kollégium” egyik osztálya a nagyközönség klímabarát életmódra való nevelésének módszereivel kísérletezett.

A pénteki eseményen, a diákok bemutatói mellett Makkay Gergely meteorológus, a marosvásárhelyi meteorológia központ vezetője a klímaváltozás helyi, erdélyi hatásairól, míg Balázs István vállalkozó az erdélyszinten leghatékonyabban alkalmazható megújuló energiaforrásokról tart előadást, kontextusba helyezve a diákok által ismertetett témákat.

További információk: www.sieu.info

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére