Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Őseink nevelési módszere

Őseink nevelési módszere

Globalizált világunkban nehezen képzelhető el, hogy nagy tudású őseink nem tartottak fent drága és költséges iskolákat, ahol ismeretlen oktatók sokszor haszontalan adatokkal tömték a gyerekek fejét. Ehelyett a szülők és a rokonok a természet csodáival és az öregek bölcs tanításával ismertették meg őket. Népmeséink és szólásaink révén felkészítették őket az élet legnagyobb kihívásaira.

A természet ölén

A magyar néphagyomány jól megőrizte a régi „tanmenetet”. Az újszülöttet már jóformán a keresztelőtől elkezdték tanítgatni, hiszen a templomba való bemutatás után már a közösség tagjává vált. Ahogy a gyermek nőtt, úgy sajátította el a legfontosabb viselkedési elemeket, majd pedig azt, hogyan lehet a társadalom hasznos tagja. Ha pedig a fiatalok elsajátították a szükséges ismereteket, megtanultak felnőttként viselkedni, akkor a közösség tagjai egy nagy ünnepség keretében befogadta maga közé.

Tanítások a mezőn

A kisdedeket a család viszonylag korán bevonta a felnőttek beszélgetésébe, hogy megismerjék a mindennapi élet viszontagságait és megtudják, hogy egy-egy kérdést szüleik hogyan oldanak meg. Így egy kisgyerek hamar megtanulta, hogy egy adott helyzetre hogyan kell reagálni. A falvakban korán munkára fogták a kicsiket, akik hol a ház körüli munkákban segédkeztek, hol a földeken dolgoztak. Pihenés közben a szülők vagy a nagyszülők, esetleg a rokonok szólásokkal és közmondásokkal magyarázták el a kicsiknek az adott élethelyzetekre adandó válaszokat. A legtöbb arról szólt, hogyan lehet valaki hasznos tagja a társadalomnak és hogyan viselkedhet példamutatóan.

Nehézségek legyűrése

A szülők esténként népmeséket mondtak, ahol a gyerekek megtudták, hogy lehetnek sárkányokkal megküzdő hősök, akik mindig segítenek az elesetteken. A történetekből megtanulták, hogyan kell elviselni a kudarcot, hogyan jutnak túl a nehézségeken, mert csak azok legyőzése után érhetik el céljaikat. A gyermek a tanító célzatú történetekből megtanulta azt is, hogy csak munkán keresztül érhető el siker. A népmesék hőseivel felnőtt gyerekeknek nem volt szükségük pszichológusra és nevelési tanácsadókra, hiszen ősi, szkíta eleink bölcs tanításai révén pontosan tudták, hogyan kell erényesen és tisztességesen élni.

Első az igazság

Népmese

A család és a rokonság a gyerekekkel megismertették az adott közösség szokásjogát, így egy fiatal már korán tisztában volt a kötelességeivel és persze jogaival is, melyeket nem volt szabad túllépni. A ma is élő, de egyre ritkábban használt közmondásokban, szólásokban az élet bizonyos kérdéseire adtak választ, például kiemelték az igazságosság fontosságát, de azok arra intették a fiatalokat, hogy mindig a helyes úton járjanak. Belenevelték, hogy a törvényt ne szabad megszegni, mert annak komoly következményei lehetnek.

OB

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére