Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Túraajánlat: Tündérkert – A szászrégeni Mocsár-erdő

Túraajánlat: Tündérkert – A szászrégeni Mocsár-erdő

A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helye a Szászrégen mellett található Mocsárerdő, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Szászrégen és Görgényszentmire között található.

A Mocsárerdő 1932-től vált védett területté, évszázados fái valóságos „genetikai bankot” képeznek. A Görgényi medence közepén található ez a 48 hektár védett terület, ahol közel 300 darab többszáz éves kocsányos tölgy található az egyébként fiatal erdőben. Eredetileg ez egy ligetes terület volt, ami az öreg fák koronáinak alakjából is látszik, és jóval később telepítették a jelenlegi erdőt.

Nevét a táj jellegéből kapta, mivel a majdnem vízszintes terület és a vízátnemeresztő talaj mocsaras területet hozott létre. Mivel az elmocsarasodás az erdő kiszáradásához vezetett, az erdőgazdálkodás lecsapolta, így most csak esős időben kap mocsaras jelleget.

Megközelítés: Marosvásárhelyről a 15 sz. úton 30 km Szászrégen érintésével, majd a 153 sz. úton Görgény (Gurghiu) irányában a 7. km után van a „Mociar” elnevezésű erdészeti földút leágazása, javasolom az autót itt hagyni (tovább is lehet menni, de csak saját felelősségre és terepjáróval). N 46° 46,2370′ E 24° 47,7990′ Innen gyalog a földutat követve kb. 3 km séta után letérünk dél felé és további 1 km után máris csodálhatjuk a többszáz éves tölgyfákat. Esős időben nagyon sáros lehet a terep, ezért ilyenkor a legelőn meg lehet kerülni az erdőt, és csak az utolsó 200m-t kell az erdőben mászkálni, de ekkor elmarad a látvány jó része. Egy kidőlt tölgy odvába rejtettem a 15x10cm hengeres ládikót. Nyáron lombozat komolyan akadályozhatja a GPS vételt.

Forrás: rejtekhely.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére