Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Tömegmegmozdulást szerveznek az erdélyi történelmi egyházak a Mikó Kollégium előtt

Tömegmegmozdulást szerveznek az erdélyi történelmi egyházak a Mikó Kollégium előtt

Szeptember elsejére országos tüntetésre hívják híveiket a romániai magyar történelmi egyházak a közelmúltban visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elé.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese az MTI-nek elmondta, arra számítanak, hogy az egész ország területéről ezrek, tízezrek mennek el tiltakozni Sepsiszentgyörgyre a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen. A református egyházkerület pénteken az MTI-hez is eljuttatott körlevélben tudatta a sepsiszentgyörgyi nagygyűlés dátumát, és arra kérte híveit, hogy addig is minél többen csatlakozzanak az ingatlan előtt mindennap tüntető Sántha Imre bikfalvi lelkészhez.

Kató Béla püspökhelyettes az MTI-nek elmondta, azért választották a szeptember elsejei dátumot, mert el szerették volna kerülni, hogy a nagygyűlést összemossák az államfő tervezett leváltása miatt kialakult politikai mozgalmakkal. Hozzátette, a római katolikus, az unitárius és az evangélikus egyházak vezetői már kifejezték szolidaritásukat a református egyházzal. „Itt nemcsak a Székely Mikó Kollégiumról van szó, hanem általában az utóbbi 22 év minden sérelméről, amely az erdélyi magyar közösséget és az egyházakat érte” – tette hozzá a püspökhelyettes.

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a demonstráció nem minősíthető az igazságszolgáltatást célozó politikai nyomásgyakorlásnak, mert azt nem a politika, hanem a sértett fél, az egyház szervezi. A püspökhelyettes értékelése szerint éppen a Székely Mikó Kollégium épületét visszaállamosító bírósági ítélet viseli magán a politika beavatkozásának nyomait.

Kató Béla azt is elmondta, azért adták a szeptember elsejei demonstrációnak „az igazság napja” címet, mert az egyház az igaza mellett áll ki, csakis a sajátját követeli vissza.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete előtt július hatodika óta naponta két órán át tiltakozik Sántha Imre bikfalvi református lelkipásztor. Az MTI-nek elmondta, eredetileg július végéig kért engedélyt a tiltakozáshoz, de azt tervezi, hogy augusztusra is meghosszabbítja tiltakozását. Hozzátette, hogy naponta átlagosan 50-60-an csatlakoznak a tiltakozásához.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítélet a buzaui bíróság.

A bíróság megállapította, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság a visszaszolgáltató bizottság tagjait – Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet – három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes (76 millió forintos) kár megtérítésére kötelezte. Az érintett felek fellebbeztek a döntés ellen.

Gazda Árpád

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére