Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A román lap szerint a Ponta banda fokozza a magyarság elleni gyűlölethangulatot

A román lap szerint a Ponta banda fokozza a magyarság elleni gyűlölethangulatot

Olajat öntenek a tűzre a Szociál-liberális Szövetség (USL) politikusai, akik a romániai magyar közösséget hibáztatják a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás „kudarcáért” – írta szerdán az Adevarul című napilap.

Az újság külön véleménycikkben foglalkozik azzal, hogy több kormánypárti szociálliberális politikus a romániai magyarokat tette felelőssé azért, hogy érvénytelen lett a népszavazás. A lap többek között Puiu Hasotti román kulturális minisztert idézi, aki szerint a magyarokat egyházi vezetőik „manipulálták”. Radu Mazare, Konstanca polgármestere kijelentette: „a magyarok miatt vesztettünk”.

A szerző szerint veszélyesek ezek a kijelentések, hiszen az etnikai jellegű vádak fokozzák a politikusok által gerjesztett „gyűlölethangulatot”. A szerző szerint az USL vezetői saját politikai hozzá nem értésüket akarják leplezni azzal, hogy újabb céltáblát jelölnek meg, amely nyilvánvalóan etnikai jellegű és ezért „robbanásveszélyes”. A lap szerint ez újabb bizonyítéka a „felelőtlen hatalomgyakorlásnak”.

A magyarokra mutogató USL-es politikusok nem értették meg, hogy a romániai magyar közösséget „nem lehet olyan könnyen manipulálni, mint a dél-romániai oltyánokat” – írja a kommentátor. Szerinte a magyarok fegyelmezetten szavaznak akkor, amikor a tét közvetlenül kapcsolódik saját politikai céljaikhoz. „A romániai magyarok számára nem volt fontos Basescu leváltása, de ennek kommunikációs jellegű oka van és nem etnikai – olvasható az Adevarulban.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére