Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / 22 nap alatt a kastélyok körül

22 nap alatt a kastélyok körül

Püsök Botond és Demeter Zsuzsanna augusztus 1-jén indult el a 22 napos felfedezôútra, amelyen körbejárják és a nagyközönségnek bemutatják Erdély kastélyait és kúriáit. A projektben megjelölt 40 kastély lassan- lassan felderítésre kerül, közülük már 18 ki van pipálva a listán. Kalandoraink folyamatos beszámolókat, fotókat, videóanyagokat küldve tájékoztatják az érdeklôdôket élményeikrôl, a velük történô eseményekrôl és kalandokról. A http://22nap.egologo.transindex.ro blogon követhetôk az aktuális beszámolók, megtekinthetôk a fotók, és a mai naptól a videóanyagok is elérhetôk, amelyeket fokozatosan publikálunk.

Az út egyharmadán túl és a színes beszámolók alapján elmondhatjuk, kastélykémeinknek változatos, izgalommal, meglepetésekkel és váratlan fordulatokkal teli napjai vannak. Találkoztak már elhanyagolt „drágakövekkel”, romokkal, ízlésficammal rendbe rakott épületekkel, átprofilált kúriákkal és kastélymaradványokkal is. A felhozatalból azonban nem hiányozhatnak a szépen és igényesen felújított kastélyok sem.

A romok között legendák, mesék és rémtörténetek is keringenek, amelyeket a barátságos helybeliek osztanak meg kalandorainkkal: „Valamikor a hatvanas évek elején egy pap néhány falubeli gyerekkel a padlásra menekített egy követ/kôtáblát, amin valami írás volt. Azóta sem látta senki azt a követ, talán még a padláson van. Természetesen kerestük, és természetesen hiába. Viszont az egyik ablakszemen bemászva sikerült felfeszíteni egy lezárt ajtót, mögötte pedig egy kis, vékony falakkal elkülönített szobácskában egy hatalmas kandalló állt, amirôl még házigazdáink sem tudtak.”

A két bátor önkéntes mindennapjait és folyamatosan frissülô blog-bejegyzéseit naponta több százan követik figyelemmel a fent említett blogon, ahol izgalmas történetekkel, hasznos információkkal, általános mûveltséghez tartozó történelmi ismeretekkel gazdagítják az olvasót. A projekt célja emellett a helyi önkormányzatok, kulturális szereplôk és kastélytulajdonosok ösztönzése és hozzáállásának a megváltoztatása, valamint egy olyan szakértôkbôl álló hálózat kialakítása, amely közép- és hosszú távon is segítséget tud nyújtani olyan regionális politikák alkalmazásában, amelyek kulturális szereppel bírnak.

(pont pressz)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére