Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Bioüzlet nyílt Szászrégenben

Bioüzlet nyílt Szászrégenben

Január 29-étôl a szászrégeni Szabadság utca 2. szám alatti tömbház földszintjén (a LIDL-lel szemben) képviseleti üzletet nyitott a biotermékeket forgalmazó Sonnentor cég. A bolt különlegessége, hogy a forgalmazott termékek egy része megkóstolható, míg a szolgáltatást az EJA Salt Production helyi céggel való együttmûködés révén kiegészítették egy sókamrával, ahol gyógykezelést is tartanak, ugyanakkor sóból készült egészségügyi termékeket is forgalmaznak.

A Sonnentor üzletet mûködtetô Weinraub Thomas lapunknak elmondta, hogy a szászrégeni biotermékek gyûjtésének és termesztésének ötlete Szakács Csaba erdômérnöktôl származik, aki az erdôket járva kedvet kapott arra, hogy üzleti vállalkozásként termessze és értékesítse a gyógynövényeket. Tanulmányozta a biodinamikus mezôgazdaságot, majd 1996-ban hozzáfogott a termesztéshez. Tudomást szerzett az 1988 óta mûködô osztrák Sonnentor cégrôl – amely hasonlóképpen gyógynövénygyûjtéssel, majd termesztéssel, illetve értékesítéssel foglalkozott – s eldöntötte, hogy felajánlja saját termékeit a külföldi vállalkozónak. 2000-ben sikerült eljuttatnia a termékmintákat, majd 2001-ben három teherautó jó minôségû gyógynövényt szállított le a Sonnentorhoz, amelyrôl tudni kell, hogy a bioteák forgalmazásában a világ elsô cégei között van. Weinraub Thomas felesége a termesztônél dolgozott, s egy beszélgetésen született meg az ötlet, hogy nyissanak Sonnentor képviseleti üzletet Romániában. Mivel Szakács Csabát lefoglalta a gyûjtés, a termesztés és a feldolgozás, rájuk várt ez a feladat. Ezt követôen 2006-ban, a Dancing Shiva teázóban nyílt meg az elsô képviseleti sarok. Majd még abban az évben a marosvásárhelyi Biofar – biotermékeket forgalmazó gyógyszertár – illetve egy temesvári cég is átvett a termékekbôl. Ebben az évben a Sonnentor a hatodik ökológiai termékeket forgalmazó cég volt a hazai piacon. 2007-ben sikerült több forgalmazóval is szerzôdést kötnie és egyre nôtt az áruforgalom. Tavaly a gazdasági válság ellenére 20%-os növekedést jegyezhettek. Az országban levô biotermékmárkák között a Sonnentor az elsô 10 között volt. 2009-ben nyílt meg a marosvásárhelyi Biobazár, ahol a Sonnentor- termékeknek külön részlege van. Ezt követôen Bukarestben két üzletet is berendeztek, s a negyedik a szászrégeni, amely egyben a képviseleti áruház is lett. Hogy a szolgáltatást bôvítsék, egyezséget kötöttek a szintén szászrégeni Sándor József fiatal vállalkozó által vezetett EJA Salt Production céggel, és ennek alapján a Szabadság utca 2. szám alatt sószobát is kialakítottak, ahol február közepétôl só alapú termékeket (lámpákat, fürdôsót stb.) is forgalmaznak. A beruházás mintegy 20.000 euró körül van. A vállalkozók remélik, hogy ez az összeg hamarosan megtérül. A Bukarestben öt hónappal ezelôtt nyitott üzlet eddig 8000 eurót jövedelmezett.

– Óriási lehetôsége nyílt Romániának a biotermékek nemzetközi piacának erôsítésére, ugyanis kiemelt díszvendégként meghívást kapott a február 13. és 16. közötti nürnbergi nemzetközi biotermékvásárra, ahol több mint száz ország mintegy 40.000 cége mutatkozik be. A Biorom egyesülettel közösen külön országos termékmárkajegyet dolgoztak ki. „A Sonnentor által kizárólag hazai anyagból összeállított teát kínálnak majd Románia standján, és ezt kapják a látogatók is ajándékba, ami óriási reklámot jelent majd nekünk. A nürnbergi vásár nagy lendületet adhat a romániai biotermesztésnek, amely igen rohamosan fejlôdik, ugyanis míg 2010-ben 3300 biotermék- elôállító és -forgalmazó volt bejegyezve, addig 2011-ben már 26.700 cég szerepelt a nyilvántartásban. A gond az, hogy a termékek 90%-át exportálják. Jó lenne, ha a hazai biotermék- fogyasztó szokások is elterjednének, hiszen az ország óriási termelési potenciállal rendelkezik. A Sonnentor szászrégeni képviseleti üzletének is az egyik célja, hogy népszerûsítse nemcsak a termékeket, hanem azt az egészséges életfelfogást is, amely a biotermékek fogyasztásával honosodhat meg” – mondta a Népújságnak Weinraub Thomas.

Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére