Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Egész nap magyar nyelven a 106,8 MHz-en

Egész nap magyar nyelven a 106,8 MHz-en

A Marosvásárhelyi Rádió fennállásának 55. évfordulóját kiemelkedően ünnepli: március másodikától, szombattól egész nap magyar nyelven sugároz az új, 106,8 megahertzes frekvencián.

frissfm_b

Több évtizedes tervezgetés után március másodikától egész Székelyföldön reggeltől estig magyarul szólal meg a Marosvásárhelyi Rádió, a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának döntése értelmében ugyanis az eddig a România Cultural rádió által használt frekvencián a kisebbségi műsorok szólnak.

Az intézmény főszerkesztő-helyettese, a magyar műsorokért felelős Szász Attila a Székelyhon.ronak elmondta: a műsorrácsot eddig is úgy alakították, hogxy elsősorban a székelyföldi magyarokat szólítsák meg, ez ezután is így lesz, csak nem napi 7 órában, hanem 16-ban. „Vannak felmérések, amelyek azt igazolják, hogy magasan vezetünk a régióban, nyilván városokban nem, de nem is az a célunk, hogy a piaci és a kereskedelmi rádiókkal felvegyünk egy bizonyos versenyt, hanem a célunk az, hogy a közszolgálati feladatainknak eleget tegyünk” – mondta Szász Attila. Hozzátette, a szerkesztőség bővítésére egyelőre nincs lehetőség, viszont több mint húsz új műsorral készülnek. Kiemelte, talán a legnagyobb hozadéka az egész napos sugárzásnak, hogy immár a reggeli csúcsórákban is magyarul szólal meg a rádió, eddig ugyanis csak 11 órától lehetett magyar nyelű műsort hallani a Marosvásárhelyi Rádióban.

Március másodikától naponta reggel 6-tól Rákóczi Kinga és Kádár Zoltán matinéműsora lesz hallható. „Amióta felmerült, hogy meglesz az egész napos magyar adás, mi azóta tudjuk, hogy matinéműsort szeretnénk ketten csinálni. Ennek már megvan a váza, tehát tudjuk, hogy mikor mi lesz benne. Laza műsor lesz, sok zenével és alapinformációkkal: elmondjuk azt, hogy hogyan öltözzél fel, mert kint milyen időjárás van és milyen lesz, reményeink szerint sikerül majd a tudósítóinktól és nemcsak, hanem a hallgatóinktól is megtudni az útviszonyokat” – ismertette Rákóczi Kinga, aki szerint – habár mindent meg lehet szokni – az elején az egyik legnagyobb kihívás a koránkelés lesz.

Gáspár Botond

Székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére