Navigáció: Kezdőlap / Események / Ezrek tisztelegtek Mátyás királyunk emléke előtt Kolozsvár főterén – 570 lámpás szállt az ég felé

Ezrek tisztelegtek Mátyás királyunk emléke előtt Kolozsvár főterén – 570 lámpás szállt az ég felé

Több ezer ember gyűlt össze Kolozsvár főterén péntek este, hogy égbe eresztett lámpásokkal tisztelegjen Hunyadi Mátyás emlékének, a király születésnapjának 570., koronázásának 555. évfordulója alkalmából.

A csődületet az Amaryllis Társaság szervezte, 570 lámpást osztva szét a jelenlevők között, hogy azokat meggyújtva ünnepeljék Mátyás király születésnapját.
A Facebookon és a sajtóban is közzétett kétnyelvű, magyar és román meghívásra négyezren jelentkeztek a közösségi portálon, ám ennek többszöröse vett részt a szívet dobogtató eseményen.
Kevéssel hét óra előtt a téren összegyűlt tömeg már próbálgatta meggyújtani a lámpások gyutacsát, majd pontosan este hét órakor, mikor a Szent Mihály templom harangjai megszólaltak, az egybegyűltek felengedték a lámpásokat.
A szél belekapott a lampiontömegbe és előbb a Mátyás szülőháza felé terelte azokat, majd a Fellegvár irányába röpítette őket.
Perceken át hömpölygött Kolozsvár belvárosában a lampioncsődület, Mátyás szobra előtt pedig középkori zenét fújt egy rögtönzött kamarazene-csoport.
A flashmob idején a főtér két utcáján lezárták a forgalmat, az esemény végeztével pedig a gyalogosok és a személygépkocsik hosszú ideig torlódtak még a környező utcákon.
A Mátyás-napok 21. kiadásának háromnapos rendezvénysorozata „Trei Parale” régizene koncerttel folytatódott a Bánffy-palotában. Szombaton Mátyás szülőháza egésznapos programmal várja az érdeklődőket, vasárnap a Kolozsmonostori Kálvária templomba költözik az ünnepség, ahol szentmisével tisztelegnek, majd fellép a „Lux Aurumque” csíkszeredai kamarakórus és a „MUN Schola”.
(Maszol – Brassó Infó)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére