Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Népszavazást írhatnak ki az enyvgyár ügyében

Népszavazást írhatnak ki az enyvgyár ügyében

Szászrégen polgármestere fontolgatja, hogy népszavazást kezdeményez a Maros menti városba tervezett enyvgyár megépítése kapcsán, mivel azt szeretné, hogy még a „pólyában” megállítsák a kezdeményezést.

„pólyában” megállítsák a kezdeményezést.

kastamonuromania_bA szászrégeni telephelyet a török Kastamonu cég romániai leányvállalata működteti

A Szászrégenbe tervezett enyvüzem sokakat felháborított, nyilvános tiltakozásba kezdtek a beruházás ellen, szórólapokat osztogatnak, mivel szerintük a formaldehidalapú ragasztógyár károsítja majd a lakosság egészségét és a környezetet is. Maria Precup polgármester szerint elképzelhető, hogy népszavazást írnak ki a kérdésben, amennyiben a helyi tanács ezt jóváhagyja. Az elöljáró a citynews.ro portálnak azt mondta: addig nem tartotta veszélyesnek a formaldehidgyártást, amíg nem tájékozódott a kémiai vegyületnek a környezetre gyakorolt lehetséges hatásáról. Maria Precup szerint amennyiben a környezetvédelmi hatóságok megadják a beruházás megépítéséhez szükséges engedélyeket, nem tehet mást mint referendumot szervez, amelyen a város lakossága állást foglalhat: beleegyeznek-e a gyár megépítésébe.

„Az enyvgyár és a Kastamonu cég beruházása öröm volt számomra, mert végre felszippantja a munkaerőt és megoldja a munkanélküliség szociális problémáját, de amikor megértettem, hogy ez mit is jelent, akkor rájöttem, hogy Szászrégen vonzerejét kockáztatjuk: nyugodt élet és tiszta levegő. Jobban utánanéztem, találkoztam környezetvédelmi szakemberekkel, a kolozsvári környezetmérnöki egyetem dékánjával, aki Szászsebes számára is tanulmányt készített. Informálódtam a Maros megyei környezetvédelmi ügynökségnél is. Még a legelején meg akarjuk állítani a kezdeményezést. Annak ellenére, hogy többletbevételtől eshet el a helyi költségvetés, a szászrégeniek mellett állok, az ellenzők oldalán, mivel az emberek élete és egészsége mindennél fontosabb” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, amennyiben a cég megszerzi a szükséges engedélyeket, a városháza köteles kiállítani az építkezési jóváhagyást, ellenkező esetben a polgármesteri hivatal perelhető és behajtható rajta az az összeg, amit a beruházó az adott pillanatig eszközölt. „Népszavazást írhatunk ki, amelyen a lakosság véleményt nyilváníthat, hogy beleegyezik-e vagy sem, és helyi tanácsi határozattal érvényesítjük a referendum eredményét” – ismertette az elöljáró.

A szászrégeni telephelyet a török Kastamonu cég romániai leányvállalata működteti. Az ügyben hivatalos álláspont a napokban várható a beruházótól, annyit viszont megtudtunk – és ezt Maria Precup is alátámasztotta –, hogy környezetvédelmi hatástanulmány készült, amely értelmében az ártalmas gázak kibocsátását és levegőbe jutását a legkorszerűbb, drága szűrőberendezésekkel gátolnák meg.

Gáspár Botond

székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére