Nem kérnek az enyvgyárból a régeniek

A szászrégeniek egy csoportja nyilvánosan tiltakozik az ellen, hogy a Maros menti városban megkezdjék a formaldehid alapú ragasztó, azaz enyv gyártását. Szerintük a kémiai anyag rákkeltő. A vállalat illetékese szerint azonban alaptalan pánikkeltésről van szó: a legújabb technológiát alkalmaznák, sem az emberi szervezetet, sem a környezetet nem szennyeznék.

A tiltakozók eltökélt célja, hogy megakadályozzák a gyár üzemeltetéséhez szükséges engedélyek megszerzését, a tervek szerint ugyanis az enyv gyártására alkalmas részleget a szászrégeni Prolemn üzem telepén építenék meg. A városban terjesztett szórólapokon a formaldehidnek az emberi szervezetre és a környezetre gyakorolt hatásairól tájékoztatták a lakosságot.

A formaldehid rákkeltő

„A formaldehid rákot, leukémiát, genetikai módosulásokat, krónikus allergiát, korai elhalálozást okoz. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a formaldehid rákkeltő anyag, amely levegőben, vízben és fizikai kontaktus révén terjed és fertőz. A környezetre gyakorolt hatósa 100 kilométeren érezhető. Szászrégenben évente több mint 100 ezer tonna előállítására alkalmas üzemet akarnak telepíteni” – áll a szórólapokon, és ezt támasztja alá a Wikipédia is: „A formaldehid mérgező és rákkeltő hatással rendelkezik. Építkezéseknél a levegőben megengedett maximális mennyisége 0,1 ppm. Ezen koncentráció fölött a szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat. Az USA-ban mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon”.

A tiltakozás egyik kezdeményezője, Iulius Făgărăşan szerint a szászrégeniek többsége nem tudja, hogy a formaldehid káros hatású. „Úgy tudjuk, hogy a Kastamonu vállalat Szászrégenbe hívta Rovana Plumb környezetvédelmi minisztert, mi is erre az időpontra tervezünk tiltakozást. Addig terjesztjük a szórólapokat, tájékoztatjuk a lakosságot a templomokban, utcán majd a tömegeket akarjuk mozgósítani és utcára vonulni” – mondta Făgărăşan a citynews.ro-nak.

Korszerű, veszélytelen beruházás lesz

A szászrégeni telephelyet a török Kastamonu cég romániai leányvállalata működteti. Az ügyben hivatalos álláspont a napokban várható az igazgatótól, annyit viszont megtudtunk egy neve elhallgatását kérő alkalmazottól, hogy új beruházásról lévén szó a legkorszerűbb berendezést és eszközöket alkalmazzák, az előírásoknak megfelelően, ellenkező esetben nem is kaphatnának engedélyt. „A félreértéseket mindenképpen tisztázni kell, mert ezek a vádak teljesen alaptalanok, pánikot keltenek, lejáratnak. A beruházás terve transzparens, mindenki tanulmányozhatja, így világos, hogy szó sem lesz veszélyről. A benzin is robbanékony és gyúlékony, mégis működnek benzinkútak” – tájékoztatott a cég illetékese.

Keddig várják a panaszokat

A Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu szerint az engedélyeztetés a kezdeti fázisban van, ennek ellenére egyre többen tettek jelentést az intézménynél. „Több mint száz panaszt kaptunk, miszerint szennyezéstől tartanak és nem akarják, hogy megépüljön a gyár. Kockázatelemzési és hatástanulmányt kértem, mivel a közelben természetvédelmi övezet is található. Ezekről nyilvános vitát kell szervezni, csak ezután születik döntés” – ismertette Dănuţ Ştefănescu. Az érdekeltek február 19-ig nyújthatják be panaszaikat a környezetvédelmi ügynökség székhelyén (Hídvég utca 10. szám) vagy az office@apmms.anpm.ro e-mail címen.

Gáspár Botond

székelyhon.ro

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vincze-Simó Franciska különdíjas lett.

XIV. Bujtor István Filmfesztivál Augusztus 22–25. között Keszthelyen rendezték meg a XIV. Bujtor István Filmfesztivált. …