Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Teljes kapacitással mûködik a Prolemn új részlege

Teljes kapacitással mûködik a Prolemn új részlege

2010-ben tették le a török tulajdonban levô szászrégeni Prolemn fafeldolgozó vállalat új részlegének alapjait, amely a múlt év végétôl teljes kapacitással üzemel. A Kastamonu Románia 150 millió eurót fektetett be, aminek köszönhetôen új PAL- lemezkészítô vonalat indítottak el, amely évente 500.000 köbméter anyagot dolgoz fel, ami évi 20 millió négyzetméter laminált lemez termelését jelentené. Ezenkívül egy díszpapír-impregnáló vonalsor is beindult, ahol évente 50 millió négyzetméter díszítést nyomtathatnak a lemezre.

Mint ismeretes, a Kastamonu Románia (volt Prolemn) a legnagyobb török fafeldolgozó tröszt, a Hayat Holding tagja. A romániai vállalatot 1998-ban vásárolta meg és azóta folyamatosan újítja fel az egységeket a volt állami fafeldolgozó vállalat platformján. Az új egységben 8-40 mm-es/2800×2070 mm-es PAL-lemezt állíthatnak elô, 75-féle díszbevonattal.

Esat Özoguz, a Kastamonu Románia vezérigazgatója elmondta, hogy a beruházással az áruforgalom 80 millió euró körüli volt, 2013-ban pedig, amikor teljes kapacitással fog üzemelni az egység, 120 millió eurós forgalomra számítanak. Az új egység lehetôvé teszi, hogy a Kastamonu megerôsítse üzleti pozícióját Európában és akár más kontinenseken is felvegye a versenyt a hasonló vállalatokkal. Egyelôre a belpiac nem kínál fejlôdési lehetôséget, mivel nagy a versenyhelyzet és nincs nagy kereslet. A román kormánynak – Törökországhoz hasonlóan – konkrét intézkedésekkel támogatnia kellene a hazai építôipart, mert ezáltal több szakágban dolgozó céget is segítenének.

Egyelôre az áru nagy részét Törökországban, Ukrajnában, Franciaországban és legújabban Észak-Afrika országaiban értékesítik. Az új, korszerû, számítógép-vezérlésû automata vonal lehetôvé teszi olyan kiváló minôségû termék elôállítását, amivel a Kastamonu a világpiac élvonalába törhet – mondta a cégvezetô.

Az erdôkitermelésbôl származó hulladékot feldolgozó gyár eddig több mint 800 alkalmazottat foglalkoztat a PAL-, illetve a préseltlemez-ajtókat elôállító egységében. Esat Özoguz új igazgató a beruházások követése mellett átszervezte a cég belsô felépítését, megerôsítette a dinamikus ügyfélorientált eladási osztályt, ugyanakkor a cég arra törekedett, hogy betartsák a környezetvédelmi és a munka-egészségügyi elôírásokat. Azt tervezik, hogy felépítenek egy enyvrészleget is. Jelenleg az erre vonatkozó dokumentációt tanulmányozza a megyei környezetvédelmi ügynökség, így errôl egyelôre nem nyilatkoztak a cég képviselôi.

v.gy.  népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére