Navigáció: Kezdőlap / Sport / Kolozsvári bloggerekkel beszélgettünk a Fradi-Kolozsvár barátságos meccsel kapcsolatosan.

Kolozsvári bloggerekkel beszélgettünk a Fradi-Kolozsvár barátságos meccsel kapcsolatosan.

Tegnap nem keveseket lepett meg a klub bejelentése, miszerint a szurkolók által várt nagy nevek helyett a Kolozsvári Vasutas lesz a Fradi ellenfele az Albert Flórián Stadion búcsúmérkőzésén. A Facebook-oldalunkon mi is megszavaztattuk, kit is várnak a drukkerek, a Juventus hatalmas fölénnyel nyert, a CFR viszont még csak nem is szerepelt a listán.

Pedig a kolozsvári együttes felkúszott az európai foci térképére, egyre jobb eredményeket érnek el, nem mellesleg az is jelzésértékű lehet a vezetés részéről, hogy a székely autonómiaharc, zászlókérdés közepette éppen egy erdélyi csapatot látunk vendégül. Többek között erről is kérdeztük a KVSC-blog szerkesztőit.

Hogy állnak a dolgok a csapat háza táján? Pénzügyileg/szakmailag minden rendben, vagy van még hová fejlődni?

bmiky: Amióta Pászkány Árpád a klub tulajdonosa (2002), a csapat a román bajnokság pénzügyileg egyik legstabilabb klubja. A költségvetés nagyjából 14-15 millió euró egy szezonra, és 2009 óta folyamatosan nyereséget termel a játékoseladásból, illetve a Bajnokok Ligája pénzekből. A profitot azonban a tulajdonos egyelőre nem forgatja vissza a csapatba, ha ez is megtörténne, szintet léphetne a csapat, akár a Liga 1-et, akár az európai kupákat nézzük.

mcpasztori: Kétségtelen, hogy a klub pénzügyi szempontból valóban jól megtervezett stratégiával rendelkezik, amelyet alkalmaznak is. Szurkolói szempontból azt kell elfogadni, hogy „a mi csapatunk” tulajdonképpen valakinek a magánvállalkozása, így nemcsak a látványos szereplés, hanem az eredményesség is fontos, sőt: adott esetben – a tét hiánya miatt – a csapat nem mindig „köpi ki a lelkét” a pályán. Ez viszont már a modern  sportélet velejárója, ugyanúgy, mint az, hogy a kiemelkedő teljesítményű játékosok előbb-utóbb „kinövik” a klubot, és itt hagynak minket. A legutóbbit, Sougout a fiammal együtt „sirattuk el” ebben a posztban.
Szakmailag talán annyit észrevételezhetünk, hogy a klub újkori történetében kissé túl gyakoriak voltak az edzőváltások. Ezzel együtt talán érdemes volna egy menedzser-típusú edzőt szerződtetni, illetve olyat, aki nem úriszabó módján „az ügyfél anyagából” dolgozik, hanem komoly szava van a játékosok kiválasztásánál és szerződtetésénél. Paulo Sergióban megvan erre a potenciál, de még ki kell nőnie magát.

keg: Az már egyszer biztos, hogy nem fenyegeti a csőd a csapatot, ellentétben a hétfő esti ellenfelünkkel, a bukaresti Rapiddal, amely csődvédelem alatt áll. Szakmailag persze, hogy van hová fejlődni. Más kérdés, hogy szurkolóként kissé idegesítő, hogy a klubvezetés üzleti stratégiája miatt ez kétéves ciklusokban érhető tetten. Az európai kupaszereplés végével épp elkezdődött a szűk esztendő…

Mennyire vagytok elégedettek a csapat idei szereplésével a bajnokságban, illetve a nemzetközi porondon?

bmiky: A BL-ben szerzett 10 pont pazar, a bajnokság viszont ráment erre, meg a télen eladott kulcsjátékosok nem megfelelő pótlására. De már megszoktuk, hogy csak a páros években nyer bajnokságot a csapat…

mcpasztori: Előző ezdőnk, Ioan Andone, aki kétszer segítette hozzá a csapatot a bajnoki címhez, eleinte kényszerűségből, majd az első fordulók után csaknem tudatosan „áldozta be” a hazai bajnokságot a BL-szereplésért. A nyáron elkezdődött sérüléshullámot figyelembe véve: indokoltan. A vezetés kissé pénzéhesen árusított a télen, az utánpótlásra viszont nem fordítottak kellő figyelmet. Már a tavaszi idény első meccsein érezhető volt, hogy a következő bajnokságra készülnek.

keg: A nemzetközi porondon csillagos tízes a csapat teljesítménye. A szezon eleji posztunkban poénból azt írtam, hogy a BL csoportkörben 10-12 pontot várok a csapattól, bár tudtam, hogy valószínűsége elenyésző. Erre föl a fiúk megcsinálták. Elképesztő teljesítmény! A győzelem a Vén Traffordon már csak hab a tortán. Ami a bajnokságot illeti: halottakról vagy jót, vagy semmit.

Hogy látjátok Vass Ádám helyzetét, mint egy magyar tulajdonú, magyar szurkolók által támogatott csapat egyetlen magyar játékosa? Szimbolikus volt az ő leigazolása, vagy szakmailag is indokolt döntés volt?

bmiky: Pászkány nem szokott érzelmi alapon döntéseket hozni, nem a magyarsága miatt vette meg Ádámot, hanem mert ingyen szerzett egy jó futballistát. A szurkolók számára persze ez szimbolikus lépés volt, mert az elmúlt öt évben még erdélyi magyar se játszott a csapatban, Sepsi Laci is tavaly nyáron jött. Sajnos a sérülése miatt kevesett játszott, de hasznos tagja volt a rotációnak, bár a szurkolók egy része nem értékeli azt a fajta iparosfutballt, amit Ádám játszik.

mcpasztori: Vass Ádám és Sepsi László szerződtetését a klubvezetés pragmatizmusa és a szurkolói igény szerencsés találkozásaként értékelném. Nagyon örvendtünk és örvendünk mindkettejüknek, és reméljük, mihamarabb felépülnek. Nemcsak a játékuk, hanem a nevük is kell a csapatba.

keg: Nekünk szurkolóknak jól esett, hogy végre van magyarországi játékos is a csapatban, a nyakán az a tetoválás különösen szimpatikus. De azt is látni kell: Pászkány üzletember, nem magyarságkutató történész. Ádám tényleg jó játékos, kár, hogy többet sérült, mint nem. Nyilván ő bánja ezt a legjobban. Nekem speciel tetszik az, ahogy védekező középpályásként passzokkal gyorsítja a támadást, soha nem nála törik meg a támadás lendülete. De más szurkolók szerint ezek alibipasszok…

Hogy viszonyultok a csapat módszeres „kluzsozásához” a magyar médiában?

bmiky: Kurvára idegesít. Bővebben már itt is megfogalmaztuk.

mcpasztori: Van egy lassan öregedő vicc: Ha a székely román akar lenni, akkor nem Bukarestbe kell mennie, hanem Budapestre. Én úgy vagyok a klúzsozás történetével, mint a határon túli magyaroknak a Belső-Magyarországon történő románozásával, tótozásával, szerbezésével, ukránozásával stb. (ismételt kalapemeléses külön tisztelet a kivételeknek!). El kell ismernünk, hogy 1989 előtt a magyarországi középiskolákban és történelemkönyvekben sem jelent meg markánsan a trianoni határon túli magyar nemzettestek léte, története, kultúrája. Éppen ezért a magam részéről 1990-től kb. az ezredforduló utánig jó bő évtizedet hagytam anyaországi véreim számára, hogy a világhálós információdömping századában – mintegy magánszorgalomból – „dióhéjban” megismerjenek bennünket. Nem nagy dolog. 2002-2003-ig tehát minden esetben finoman elmagyaráztam, hogy ez a fajta címkézgetés miért nem ildomos.  Azóta viszont nem szitkozódva, de elég határozottan beszólok bárkinek, aki akár lerománoz engem vagy a társaságomban lévőket, akár klúzsozza a KVSC-t. Ha másért nem is, de annyit minden valamirevaló magyar embernek tudnia kéne, hogy pl. Mátyás király Kolozsváron és nem Klúzson született. A nemzetközi csapatok elnevezésére hivatkozó magyarországi médiafigurák érveire – miszerint a csapat hivatalos neve CFR Cluj, tehát „csefere klúzs”-nak kell ejteniük – csupán annyit mondhatok: akkor többet ne May Károlyozzanak vagy Verne Gyulázzanak (Gyalázzanak), merthogy egyikük sem volt éppen született magyar ember. Nekem különben kölyökkorom óta Karl May (ejtsd: kárl máj) és Jules Verne (ejtsd: zsűl vern) volt mind a kettő. Végül, ha a klúzsozó magyar médiaszereplők – a mi rovásunkra – annyira következetesek akarnak lenni a kiejtésben, akkor hadd emlékeztessek mindenkit, hogy a csapat valóban hivatalos neve a következő: „CFR 1907 Cluj”, amit nyilván ékes románsággal kell kiejteni végtülvégig, mégpedig a következőképpen: „cséféré úná mié nóuő szúté sápté klúzs” Kellemes nyelvgyakorlást! Ha pedig nem megy, akkor hadd maradjunk Kolozsvárnál, jó?

keg: Hogy szakadna rájuk az ég! Mint bmiky is említette, külön posztot szenteltem a témának, ami a leglátogatottabb meg a „leglájkoltabb” bejegyzésem lett. Ennek az az oka, hogy én kevertem le azt a verbális pofont – mint anno Fülig Jimmy Csont Mukinak –, amelyet az erdélyi magyar labdarúgás kedvelő értelmiség már rég a tenyerében érzett viszketni. Annál kedvesebben, udvariasabban nem tudnám kifejteni. Mit mondjak: elég elkeserítő, hogy azóta sincs semmi előrelépés az ügyben, azon túl, hogy a véresszájú kozmopoliták már ebben is csak öncélú magyarkodást látnak. Mit lehet még higgadtan, megfontolva mondani, hogy ők is értsék?

Hogy álltok a Fradival? Erdélyben hagyományosan nagy népszerűségnek örvend a csapat, tapasztaljátok ezt saját környezetetekben?

bmiky: A CFR szurkolói fórumai alapján a kemény mag jelentős része szereti a Fradit. Tény, hogy Erdélyben is messze a legnépszerűbb csapat a magyarok között, bár a fiatalabbak talán kevésbé alaposan ismerik a magyar futballt.

mcpasztori: A Fradi valóban az erdélyi futballkedvelő magyarok egyik kedvence. Szerepléseiben, sikereiben és bánataiban magától értetődő természetességgel osztozunk mi is.

keg: Egy nagyváradi Fradi drukker volt egyetemi éveim alatt a lakótársam, így természetesen a tévén közösen nézett mérkőzéseken szolidaritásból én is a Fradinak szurkoltam. Egyszer fel is róttam neki, hogy nyakában a zöld sállal képes volt belealudni kedvenc csapata 0-0-ra végződött mérkőzésébe. A Ferencváros az a budapesti csapat, amelynek Erdélyben illik szurkolni.

Mekkora a szurkolói érdeklődés a meccsel kapcsolatban, készülnek-e Budapestre a kolozsvári drukkerek?

bmiky: Szervezett túra nem lesz, de jópáran biztosan kimennek majd, köztük blogunk egyik oszlopa is. Ha nem lenne zártkapus a válogatott meccs, nagyságrendekkel nagyobb lenne ez a szám.

mcpasztori: Szerintem szép számmal lesznek kolozsvári szurkolók is: nyilván a román-magyar zártkapus meccs miatt kevesebben – vesszen a FIFA! :). A látogatást a fiam számára meglepetésnek szánom. Mivel ebben a helyzetben a szívünk „kétfelé dobog”, így középre fogunk ülni, nem valamelyik szurkolótáborba, és a terv szerint zöld-fehér csíkos trikót meg bordó KVSC-sálat viselünk majd. Ez a hármas színkombináció amúgy számunkra nem feltétlenül vezet identitászavarhoz…

keg: Passz. Nem végeztem felmérést ez ügyben. Mindenesetre Mcpasztori kolléga ott lesz a tett helyszínén.

Mit szóltok azokhoz a hangokhoz, melyek szerint az Albert Stadion egy, a Kolozsvárnál patinásabb, „nevesebb” csapatot érdemelt volna a búcsúmeccsen?

bmiky: Tisztában vagyunk azzal, hogy a CFR az átlag magyar számára nem egy „nagy név”, hiszen európai szinten csak öt éve tényező a klub. De mégis egy olyan csapat vagyunk, amely tavaly oda-vissza verte a cseh és svájci bajnokot, és nyerni tudott az Old Trafforodon. Számunkra megtisztelő a meghívás.

mcpasztori: A Fradi, ha nagyon akarja, bizonyára talált volna a KVSC-nél kiemelkedőbb, ismertebb és rangosabb csapatot is. De – mégsem tette. És ez – engedjétek meg – nekünk nagyon jólesik. Mozdonyunk hosszú története inkább búvópatakhoz vagy Csipkerózsika álmához hasonlít.
Nagy tisztesség tehát, hogy a Fradi velünk találkozik a szentélyben utoljára. Gondolom, ők is így érzik, és ez a találkozó jelképes értékkel bír majd a következőkben is.

keg: Megértem. A KVSC valóban nem a Liverpool, vagy a Real Barca. Persze, ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy tetszett volna rendszeresen BL csoportkörben játszani, legalább a 8 közé kerülni és akkor valószínű, hogy ezer örömmel jött volna bármelyik sztárcsapat. De én nem vagyok ilyen gonosz. Egyébként szerintem is megtisztelő a meghívás. Szívből remélem, lesz még Fradi-KVSC, csak nem barátságos meccs, hanem mondjuk kettős párharc a BL 16-os tábláján, vagy mért ne: az elődöntőben. Az elvetemült optimizmusnak nincs határa.

Bár nem kötődik szorosan ide a téma, de mi a helyzet a székely zászlóval, az autonómiára való törekvéssel? Az itthoni táborok mind szimpátiatüntetésekbe kezdtek, amik nagyrészt kimerültek egy-egy transzparensben, lehet-e jelzésértékű, hogy éppen egy erdélyi csapatot hív meg a Ferencváros vezetősége a stadion búcsúmeccsére?

bmiky: A CFR kemény magja a vezetés elég szigorú ellenőrzése alatt áll, egy magyarkodó megnyilvánulást nem engednének meg. Székely zászló a CFR meccsein nincs, az őszi hazai BL-meccseken viszont rendre a klub erdélyiségét kihangsúlyozó óriás-zászlók voltak. Viszont a székely zászló körüli cirkusz, illetve a magyar–román meccs közelsége miatt olyan csapatok szurkolói is a magyarságot szidalmazták a CFR elleni meccseken, akikkel korábban jó vagy semleges volt a viszony, mint az Oţelul Galac vagy hétfőn a Rapid. Az, hogy a Fradi vezetése jelezni akart valamit egy erdélyi csapat meghívásával, nem zárható ki, de nem látok a fejekbe. Mondják ki, ha így van, mi örülni fogunk neki.

mcpasztori: Erdélyben magyarnak nem csak lenni kell, hanem folyton „résen lenni” is. Mindenképpen szívmelengető, hogy a Fradi – a hivatalos honlap megfogalmazása szerint – a magyar tulajdonú Kolozsvár klubot hívta meg. Csak diszkréten, mintegy a „gyengébbek kedvéért” tette zárójelbe a CFR Cluj nevet. Ez is jelzi, hogy ráéreznek valamire, amiért nekünk, erdélyi magyaroknak, valóban lehet szeretni a Fradit. Nagyon sok víznek kell még lefolynia a Maroson, Szamoson, Tiszán, Dunán, hogy a KVSC szurkolói lelátóján felcsendülhessen a „Hajrá Kolozsvár!”, de ami késik, nem múlik. Előbb-utóbb felnő egy olyan nemzedék, aki megunja a gyűlölködést.

keg: Nem láthatunk a szervezők fejébe, a szurkolók számára, persze hogy lesz benne áthallás. Olyan ez mint egy jól megírt vers: mindenki szabadon értelmezheti. Azt azért tisztázzuk: Kolozsvár nem a Székelyföld. Itt inkább az erdélyiségre esik nagyobb hangsúly, ez sok románnak is szimpatikus. Kolozsvárnak legfeljebb annyi köze van a székely zászlóhoz, hogy nagyon sok Székelyföldről „bevándorolt” ember él itt, köztük jómagam is. Így persze érthető, hogy természetesen szolidaritást vállalunk otthoni véreinkkel, és naná, hogy a legtöbben autonómia pártiak vagyunk (kivétel mindenhol akad ugye…). De ennek semmi köze a Kolozsvári Vasutashoz.

Mennyire fér bele a csapat programjába a vasárnapi meccs? Nálunk több, nemrégiben visszavonult klublegenda is pályára lép, a Kolozsvár az alapcsapatával áll fel?

bmiky: A válogatott szünet miatt mindenképpen lett volna a hétvégén egy edzőmeccs, bár ilyenkor általában itthon és alsóbb osztályú csapattal szokott játszani a CFR. Mivel a keretből senki se válogatott, csak a sérültek fognak hiányozni, de abból most sajnos elég sok van.

mcpasztori: Kifejezetten örülök, hogy a KVSC együtteséből senki sincs a román válogatottban, így pénteken a legkisebb üröm sem vegyül az örömömbe, ha a magyar válogatott lazán fölmossa a vendégekkel a Népstadiont, oszt becsülettel kitömi a kapuhálót. Nem tudom, hogy a mieink az alapcsapaton túl kiket neveznek még a Fradi-mérkőzésre (jó volna néhány, azóta elkerült játékost látni!), de mindenképpen ünnepi hangulatú találkozóra számítok.

keg: Csont nélkül belefér a programban a vasárnapi meccs, hátha még használna is a fiúknak a levegő változás. Hogy mi most a KVSC alapcsapata attól függ, hogy sérültekkel együtt, vagy nélkülük nézzük. Az biztos, hogy az egészséges játékosok játszanak, de amilyen az idei formánk, kiszámíthatatlan hogy útban Budapest felé a buszon esetleg még ki sérül le.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére