Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Román történészek bírálják a székelység történetéről szóló kézikönyvet

Román történészek bírálják a székelység történetéről szóló kézikönyvet

Román történészek bírálják A székelység története című kézikönyv tartalmát, amelyről a közeljövőben a Román Tudományos Akadémia is állást foglalhat – írta pénteken az Adevarul című román újság elektronikus kiadásában.
A lap Ioan Aurel Pop történészt idézi, aki a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora, és a Román Tudományos Akadémia tagja. Kijelentette, hogy március végén az akadémia napirendre tűzheti a székelység történetét bemutató kézikönyv megvitatását. A szeptemberben bemutatott könyv a Hargita megyei tanács megrendelésére készült, és a szerzők hatodikos és hetedikes diákoknak ajánlják. A kézikönyvet segédanyagként lehet használni választható tantárgy tanulásához.
A tartalmáról Marius Diaconescu román történész közölt cikket a Historia című román történelem szakfolyóiratban, amelyet átvett az Adevarul is.A történész főként azt kifogásolta, hogy a kiadvány úgy mutatja be a székelyföldi románokat, mint a székelyek szolgáit. Azt is hamis történelmi ténynek nevezte, hogy a román hadsereg az I. világháború idején erdélyi bevonulásakor kirabolta és megrongálta volna a székelyek házait.
Az Adevarul által megszólaltatott Eugen Simion, a román akadémia volt elnöke is úgy vélte, a tudományos testületnek foglalkoznia kell a tankönyvvel. A testületnek elsőként közleményben kellene kifejeznie sajnálatát amiatt, hogy ilyen „hamisítvány” napvilágot láthatott. Simion szerint ezt követően az akadémiának szakvéleményt kell kibocsátania, amelyet – mint mondta – minden bizonnyal figyelembe vesznek majd az állam intézményei.

MTI

Kiegészíteném egy mérvadó, céltudatos hozzászólással amit az interneten találtam:”Bírálni szabad. A megtörténtet nem lehet nem megtörténtnek tekinteni. Ők ezt szeretnék. Próbálkoznak is firkálni összevisszaságokat, saját szórakoztatásukra. Jobb lenne ha előbb köszönetet mondanának a magyar királyoknak, hogy fejedelemséget hoztak létre, majd hogy megvédték őket a törököktől és az oroszoktól évszázadokon át. Majd nemzetet csináltak belőlük, első írásos dolgaikat kinyomtatták, stb. Köszönetként a hazug osztrákok (habsburgok) oldalára álltak pénz és több jog reményében, s a magyart írtották, a muszkával. Majd a háttérhatalom rátette a kezét mindenre. Hogy még jobban megértsd hallgasd meg Darvas-Kozma József beszédét, ő pár perc alatt elmondta a történelmi igazságot. Ezek nem történészek, hanem szekus-bérencek, vezényszóra támadják nemzetünket. Még a saját népük történelmét sem ismerik. Az lenne nekik fájdalmas, ha az egész népük megtudna holnap reggelre a valós történelmüket. Azonnal, törpék lennének a pigmeusok között is.”

 

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére