Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Komoly hátrányt jelent a román iskola az erdélyi magyar gyerekeknek

Komoly hátrányt jelent a román iskola az erdélyi magyar gyerekeknek

Érzékelési problémák, megszólalástól való félelem, és lemaradás. Ez vár azokra a magyar anyanyelvű gyerekekre, akiket román iskolába írattak. A szülők gyakran nem tudatosítják, mekkora kárt okoznak gyermeküknek azzal, ha nem az anyanyelvükön taníttatják őket.

nekunk termeszetes

Még mindig elterjedt a szülők között az a nézet, hogy a román tannyelvű iskola sikeresebb jövőt, könnyebb érvényesülést biztosít a gyerekeknek. Kevesebbet hallani viszont arról, hogy ez miért nem igaz.

Sok magyar családban a hagyománytisztelet és egyéb szempontok miatt nem kérdéses a gyerekek magyar nyelvű taníttatása. Az anyanyelvi oktatás hasznában viszont nem ezek a fő szempontok.

Szakmailag egyértelműen alátámasztható, hogy a román iskolába kerülő magyar anyanyelvű tanulók nyelvi nehézségei gyakran olyan hátrányba hozzák őket az osztály többi tagjával szemben, amelyeket tanulmányaik során sok esetben már nem is tudnak behozni. Kiemelkedő tanulmányi eredményeket pedig csak nagyon ritka esetben várhatunk az ilyen diákoktól. Arról nem is beszélve, hogy tökéletes szinten sem a magyar, sem a román nyelvet nem fogják bírni még jó pár évig. A tanulmányi versenyeknél ez pedig alapfeltétel.

A magyar anyanyelvű gyerekeknek azért is van nehezebb dolguk a román osztályban, mert nem tudnak kérdezni, így ezek a problémák csak egyre jobban elmélyülnek és nehezítik a tananyag megértését. Jelentős gond az is, hogy míg a román anyanyelvű gyerekek tanulni mennek a román iskolába, a magyar gyerekeknek először meg kell ott tanulniuk románul. Ez gyakran behozhatatlan hátrányt jelent náluk, a jó képességű magyar anyanyelvű gyerek sokszor emiatt lesz gyengébb tanuló.

Fontos az is, hogy ha nem értenek valamit, szabadon kérdezhessenek a tanítótól vagy az osztálytársaiktól, ez pedig a román iskolában eleve lehetetlen számukra, mivel még nem tudnak románul. Ha a félénk gyerek anyanyelvén is bátortalanul szólal meg, akkor egy idegen nyelven még nehezebben teszi ezt.

Március elsején elkezdődött a beiratkozás az iskolák első és ötödik osztályaiba. Ezzel kapcsolatosan fordulok felhívásunkkal, az Erdélyi Magyarságért Egyesület nevében, a szülök fele.

Kedves anyukák és apukák!

A gyermekeknek joguk van szüleik, nagymamáik és nagyapáik anyanyelvén tanulni! Adjátok meg gyermekeiteknek azt a természetességet, hogy sajátjaik között, egyenlő feltételek mellett kezdjék meg a tanulást, hogy az első években is értsék a tanító nénit és az osztálytársaikat!

Aszalos Istvánelnök 
Erdélyi Magyarságért Egyesület

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére