Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Loboghatnak a zászlók?

Loboghatnak a zászlók?

Romániában a magyarokon kívül mindenki kézzel-lábbal és főleg szájjal tiltakozott a székely zászlók kitűzése ellen. Zászlóüldözésben a kormányt képviselő prefektusok jártak az élen. Magyarországon, sőt, a világ más országaiban is kitűzték a kék-aranyat.

Ez ellen is bőszen tiltakozott Románia. Így a fél világ megismerte zászlónk színeit, és alaposan fellendült Csíkban a székelyzászló-gyártás.

Most mit ad a jó Isten, és mit adnának a kormánypártok? Az alkotmányozó bizottság az új alaptörvényben engedé­lyezné nemzeti szimbólumaink használatát! A hivatásos hőzöngők meg egyáltalán nem teszik a dolgukat, és nem tiltakoznak az eddig elfogadhatatlan javaslat ellen. A hírtelevíziókban nem mossák fel a földet a magyarokkal és az elájult politikusokat a székely zászlóval, ami eddig rongyként szerepelt szótárukban. Aztán múlt héten az alkotmányszövegező bizottság úgy szavazott, hogy abból kidereng, bizonyos autonómiaformák használatát is lehetővé tennék. Nem válnánk ugyan államalkotó nemzetté, de elismernék – mások mellett – a nemzeti kisebbségek szerepét a román állam kialakulásában. Most csak az okoz gondot, hogy amikor a népszavazásra sor kerül, miként kell majd szavaznunk? Mert az egyes cikkely, amely ki­mondja, hogy Románia nemzetállam, az maradna az újabb alkotmányban is.

Közben zajlanak a régiósítási előkészületek. Dob­rudzsa régió lehet, de Liviu Dragnea, a fő régiósító megaszondta, hogy etnikai alapú területi egységekről szó sem lehet. Az országos újraszabdalást majd szintén az alkotmányba fogják foglalni, amivel mi – ha így marad – nem érthetünk egyet.

És akkor hogy lesz a népszavazáskor? A magyarok miként szavazzanak, ha nem értenek egyet bizonyos cikkelyekkel, másokkal igen? Úgy látom, hogy az új alkot­mányt cikkelyenként kellene megszavaznunk, mert ha nem, csöppnyi látszatelőnyért egy rakás rosszat is el kell fo­gadnunk. Ha meg nem megyünk el szavazni, úgy járunk, mint amikor Traian Băsescut kellett volna meneszteni.

Mivel a magyarok nem mutattak nagy érdeklődést a voksolás iránt, hát nem mentek el népszavazni, és azután azt vetették a szemükre (ami különben nem volt igaz), hogy miattuk nem sikerült leválasztani az országról az elnököt, mert érvénytelen lett a referendum. Végül is, ha nem szavazza meg a többség az új alkotmánytervezetet, a számunkra előnyös kitételek sem lesznek érvényesek, hanem marad minden a régiben, a régiók is? Vagy számon tartják ki szavazott, ki nem, és ki hogyan?

Ha a tervezet ellen voksolunk, de a többség mégis érvényesíti azt, akkor ezeket a jogmorzsákat is megvonják tőlünk, mert azt mondják, hogy mi ellene szavaztunk? Vagy ha csöppnyi húst akarunk, ahhoz vagonnyi csont is jár. Legyen, amin aztán rágódjunk.
Például egy nagy fejlesztési régió.

Kudelász Ildikó
Háromszék

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére