Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Szórványkollégiumot alapítanának Szászrégenben

Szórványkollégiumot alapítanának Szászrégenben

Több mint negyven érdeklôdô vett részt Szászrégenben az Ady István magyarfülpösi református lelkész által kezdeményezett civil fórumon, ahol egy szórványkollégium létrehozásának lehetôségérôl beszélgettek civilek, pedagógusok, lelkészek és vállalkozók.

Ady István Magyarfülpösön több mint tíz éve mûködteti a Szivárvány Szórványiskolát és Kollégiumot, s ezen a tapasztalaton felbátorodva kezdeményezi egy hasonló, de nagyobb térséget lefedô bentlakásos szórványkollégium létrehozását.

A római katolikus egyház kedvezményesen használatba adna egy olyan ingatlant, amelyben a Pakó Benedek plébános idejében korábban is mûködött már bentlakás. Az épület felújításra szorul, de Ady István szerint mintegy 30 ezer eurós befektetéssel rehabilitálható lenne: „Miért ne lehetne kihasználni itt, Szászrégenben is a meglévô lehetôséget? A bentlakás elhagyott állapotban, de létezik. El kell indítani egy olyan civil mozgalmat, összefogást, amely lehetôvé teszi a kollégium létrejöttét és mûködtetését. Ez nemcsak Szászrégenrôl szól. El kell kerülni, hogy a magyar gyerekek román iskolába menjenek. Meg kell adni a lehetôséget, hogy magyarul tanuljanak”– hangsúlyozta.

A kezdeményezôk hatástanulmány készítésébe fognak a térség demográfiai helyzetének felmérése végett.

Az RMDSZ-t Brassai Zsombor megyei elnök, Erôss Csaba kerületi elnök és több helyi tanácsos képviselte.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére