Veszélyben a magyar osztályok

Maros megyében több helyen veszélyben van a magyar oktatás, ugyanis 259 magyar tannyelvű hely maradt betöltetlenül – derült ki a diákok elosztását követően.

A nyolcadik osztályosok továbbtanulásának útját az V-VIII. osztály átlaga és a képességi vizsgán elért eredmény számtani középarányosa határozta meg. A vizsgákon nem lehetett megbukni, a gyenge jegyek csupán a választási lehetőségeket csökkenthették. Ebben az évben a diákok 51,48%-a választotta az elméleti líceumokat, 48,52%-a pedig szakközépiskolába iratkozott. A 2013-as számítógépes elosztás első szakasza sikeresnek bizonyult az elmúlt évekhez képest, ugyanis idén volt a legkisebb a második elosztásra maradt diákok száma.

Maros megyében 3941 diák jelentkezett, csupán tízen nem kerültek be egyetlen középiskolába sem. Ők július 17–22. között próbálkozhatnak újra, a második elosztás eredményeit 25-én teszik közzé. Százalékos arányban kifejezve a megye 99,75%-ának volt sikeres az első elosztási szakasz. Összesen 4814 hely volt a líceumokban, amelyekből 18,13%-a maradt üresen, szám szerint 873 hely. A megyében egyetlen diák rendelkezett tízes átlaggal, aki ősztől az Alexandru Papiu Ilarian Gimnáziumban kezdi meg tanulmányait.

Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes elmondta, a számadatok fényében több helyen veszélyben van a magyar oktatás, ugyanis 259 magyar tannyelvű hely maradt betöltetlenül. „Az alacsony létszám miatt több magyar osztály léte is veszélybe került, mivel tizenöt fő alatt a törvény értelmében nem lehet osztályt fenntartani. Ez Marosvásárhelyen is gond, mert megszűnhet például a Faipari Líceumban a magyar kilencedik osztály, de még nagyobb a veszély a szórványvidékeken, például Szászrégenben és Segesváron, ahol a kis számú jelentkező miatt, ha megszűnnek a magyar tannyelvű osztályok, nincs ahová áthelyezni a diákokat” – nyilatkozta Illés Ildikó.

Becze Dalma   szhékelyhon.ro

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Marosvásárhelyen, a 2-es számú járóbeteg-rendelőnél is leadhatók. Lejárt szavatosságú gyógyszerek.

Július elsejétől Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó 2-es számú járóbeteg-rendelő székhelyén is leadhatja …