Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Ládás kunyhója – barlang-látványosság a Maros völgyében

Ládás kunyhója – barlang-látványosság a Maros völgyében

Már látogatható a Maros völgyében, Andronyásza térségében található Ládás kunyhója nevet viselő fatörzsbarlang. Az oda vezető turistaútvonal Maros megye negyvenharmadik homologált turistaösvénye.

A Maros Megyei Speciális és Hegyimentő Szolgálat a Maros megyei önkormányzattal és a Natura 2000 programmal közösen feltérképezte és nemrég felavatta a Maros-völgyi Ládás kunyhója barlanghoz vezető turistaútvonalat, amely attól különleges, hogy a turisták egy fatörzsbarlangot tekinthetnek meg, amely Romániában egyedi, hiszen vulkanikus kőzetben keletkezett 5,3 millió évvel ezelőtt.

A Ládás kunyhója barlang a Kelemen-havasokban, a Ratosnyához tartozó Andrenyásza, a helyiek által csupán Kunyhónak nevezett térségben található, 704 méter magasban. A többszintes üreg 78 méter széles, a szintkülönbség pedig 4 méter, minden szintnek külön bejárata van. Maros megyében 42 hivatalosan jóváhagyott turistaösvény létezik, az andronyászai vendéglőtől a Ládás kunyhója barlanghoz vezető pedig a negyvenharmadik. Ennek megtétele megközelítőleg 1 óra, és az érdeklődőknek nagyszerű kilátás nyílik a Maros-szorosra.

A fatörzsbarlangok megközelítőleg 5 millió évvel ezelőtt keletkeztek, a pliocénban, amikor a mai Erdélyi-medence helyén tenger volt, és a vulkanikus tevékenység következtében a Kelemen-, a Görgényi- és a Gyergyói-havasok kiemelkedtek a víz alól. A vulkán által ledöntött fák törzsei a talajba fúródtak, ahonnan idővel a víz kimosta őket, helyükön pedig 40, de akár 80 méter hosszú, 0,4–2,4 méteres átmérőjű üregek maradtak. Románián kívül fatörzsbarlangokat találtak Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Szlovákiában és Magyarországon.

Gáspár Botond  székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére