Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Meghiúsult a felfalusi romtemplom felújítása

Meghiúsult a felfalusi romtemplom felújítása

Kevesen tudják, hogy a felfalusi református parókia udvarán ritka történelmi, mûépítészeti kincs van. A mintegy 800 évvel ezelôtt épített Árpád-kori templomban korabeli freskókat is találtak, mi több, az épület tövébôl csontváz is elôkerült. A helyi református egyház és az RMDSZ kezdeményezésére elkészült egy dokumentáció – Keresztes Géza és Csákány Dezsô munkája –, amelynek az volt a célja, hogy a mûvelôdési tárca támogatásával fogjanak hozzá a restauráláshoz.

A dokumentációt Borbély László közvetítésével 2012. január 23-án nyújtották be a szaktárcához, amelyet akkor Kelemen Hunor vezetett.

Az ügy elômozdítói Vajda Domokos (azóta nyugdíjba vonult) lelkipásztor és Dénes József volt iskolaigazgató, az RMDSZ felfalusi szervezetének akkori elnöke. Sajnos, meghiúsult a terv – tájékoztatott az azóta tisztségétôl is megvált Dénes József. „A szaktárca – ezen belül a mûemlékvédô osztály – jóváhagyta a terv anyagi finanszírozását, azonban a pénzt nem utalták át. Közben parlamenti választások voltak, és új kormány jött. Ha két hónapig az RMDSZ kormányon maradt volna, akkor a pénz is megjön…” – mondta a napokban Dénes József.

Dobos Lóránt személyében a gyülekezet alig egy hónapja új, fiatal papot választott, ez garancia lehet arra, hogy az ügy újra elôtérbe kerül – mondta a nyugalmazott tanár. Bár tudják azt, hogy válságban politikai támogatottság nélkül nehéz lesz pénzt keríteni egy olyan tervre, ami elég sokba kerül, hiszen még a megvalósíthatósági tanulmányokat is el kell készíteni, ugyanakkor a mûemlék nem a többségi nemzet történelmi bizonyítéka, a felfalusiak bíznak abban, hogy sikerül megmenteniük a pusztulástól azt a templomot, amely valamikor a múlt század derekán még tetô alatt állt. A korábbi helyi önkormányzat megígérte, hogy támogatja a kezdeményezést, hiszen ez a község közös érdeke kell hogy legyen – azt is remélik, hogy a polgármesteri hivatal nem változtatja meg álláspontját, és valóban tehetnek lépéseket egy mûemlék épület megmentéséért. Természetesen minden segítséget ez ügyben szívesen vesznek…

Vajda György  – népújság –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére