Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Verespatak – A földtani intézet leváltott vezetője szerint instabil térségben alakítanák ki a zagytározót

Verespatak – A földtani intézet leváltott vezetője szerint instabil térségben alakítanák ki a zagytározót

Instabil, veszélyes helyen alakítaná ki a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a Verespatakra tervezett külszíni aranybá- nya ciános zagytározóját – állítja Stefan Marincea, a Román Földtani Intézet (IGR) múlt héten leváltott igazgatója a Gandul című független lap hétfői számában közölt interjúban.
A lap azt követően készített interjút a szakemberrel, hogy ezt a véleményét két hete a Verespatak-tervezet társadalmi vitáját le- folytató parlamenti különbizottság előtt is kifejtette, ahol a geo- lógiai térképek meghamisításával vádolta a verespataki beruhá- zást tervező kanadai-román vegyesvállalatot.
A múlt héten az oktatási minisztérium leváltotta Marinceat a földtani intézet éléről, de cáfolta, hogy a verespataki bányaprojekt ügyében kifejtett álláspontja miatt távolították volna el.
Marincea a Gandulnak adott interjúban kifejtette: a zagytározó tervezett helyén egy 2011-es terepszemlén az IGR munkatársai több aktív forrást találtak, amelyeken keresztül a ciános víz megmérgezheti a közeli Abrudbánya ivóvizét. Hozzátette: a talaj szerkezetében 19 vetődést is felfedeztek, amelyek veszélyeztetik a tervezett völgyzárógát stabilitását.Marincea szerint Stefan Grigorescu, az IGR korábbi igazgatója ennek ellenére kiadta 2011-ben a földtani intézet jóváhagyását a projekthez, amely nélkül az RMGC nem kérhette volna a környezetvédelmi engedélyt. Bár a beruházó a földtani intézet térképeit használta, az engedélyeztetésre beadott dokumentációból egyszerűen eltüntették a veszélyforrást jelentő vetődéseket – állította Marincea a Gandulnak adott interjúban.
Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint október 6-án Stefan Marincea, az IGR – akkor még tisztségben lévő – igazgatója azt mondta a parlament Verespatak-bizottsága előtt: neki nincs pénze arra, hogy bíróságon harcoljon az RMGC ügyvédeivel, különben feljelentette volna a céget okirat-hamisításért.
A szakembert október 16-án váltották le a földtani intézet éléről, arra hivatkozva, hogy illetéktelenül nyilvánosságra hozta a Galati megyei gyakori földrengések lehetséges okait vizsgáló kutatások egyes „tudományosan megalapozatlan” feltételezéseit.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére