Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / A vég kezdete!

A vég kezdete!

Az RMDSZ identitáskereséséről cikkeznek az erdélyi lapok

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) identitás- kereséséről cikkeznek az erdélyi magyar lapok azt követően, hogy szombaton az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kizárta a magyar pártok koalíciójának lehetőségét a 2014-es európai parlamenti választásokon.
A Krónika erdélyi magyar napilap hétfői számának vezércikkében a szerző úgy értékelte, a romániai magyar közösség egyre köze- lebb kerül ahhoz, hogy veszélybe sodródjon az európai parla- menti képviselete.
„A koalíciós ajánlatot Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy értelmezte, hogy azáltal az RMDSZ feladná saját identitását. Ez meglehetősen furcsa kijelentés attól a pártvezértől, aki ugyanakkor azzal dicsekszik, hogy pártja támogatottsága 89 százalékos. Hiszen ilyen támogatottság esetén kissé abszurdnak hat attól tartani, hogy a 11 százalékos pártok a maguk képére formálják majd a nagy testvért” – véli az egyetlen országos terjesztésű erdélyi magyar napilap.
A Háromszék című Kovászna megyei napilap hétfői vezércikkében úgy értékelte, hogy Kelemen Hunor az SZKT szombati ülésén vált az RMDSZ igazi vezetőjévé. „Sikerült kibújnia elődje bűvköréből, és tiszta vizet öntenie a pohárba: szakítani kell az örök kompromisszumot kereső, apró lépésekre alapozott, állandó várakozásra berendezkedő politizálással, bővíteni kell eszköztárukat, hogy eredményesen képviselhessék a közösségi akaratot, az immár aláírásgyűjtéssel és nagy meneteléssel is megerősített autonómiaigényt” – állapította meg a lap. A Háromszék szerint abban azonban nincsen változás, hogy az RMDSZ új vezetői is a szövetséget tekintik az egyetlen legitim közképviseleti testületnek, „az együttműködést csak integrálással, bekebelezés formájában alá-, fölérendeltségi viszonyban tudják elképzelni”.
A székelyföldi napilap szerint az RMDSZ-ből kiszakadt kis pártok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de az autonómia melletti következetes kiállással sikerült 10-15 százalékos támogatást elnyerniük. Kérdésnek tartja, hogy az RMDSZ-nek, az autonómiaigény hangsúlyosabb képviseletével, sikerül-e visszahódítania a tőle elfordultakat. „Minden jel azt mutatja, Kelemen Hunor és csapata ebben bízik” – állapította meg a Háromszék. Úgy vélte, „a romániai magyarság pluralizmus iránti igénye kibújt a palackból”, és azt már képtelenség visszaszuszakolni.
„Lehet azon vitatkozni, hogy (…) egyetlen ernyőszervezet fogja össze a különböző ideológiák képviselőit, vagy egy pártok fölötti koalíció álljon helyt az országos és európai parlamenti megmérettetéseken. De vitatkozni kell, és megegyezni valamelyik változatban. Az új időszámításnak abban is be kell következnie, hogy az RMDSZ felhagy gőgös egyeduralkodói mentalitásával, belátja, nem vagyunk olyan sokan, hogy bárkiről lemondhatna” – fogalmazott hétfői vezércikkében a Háromszék.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére