Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Megalázzák az erdélyi magyarságot

Megalázzák az erdélyi magyarságot

A Jobbik szerint „Tőkés László megalázása a teljes erdélyi magyar közösségnek szól” – közölte Szávay István országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében, miután pártja felháborodva értesült arról, hogy a Románia Csillaga Érdemrend becsületbírósága Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonását javasolta.

Mint a nemzeti párt politikusa fogalmaz, Tőkés László elévülhetetlen érdemeket szerzett a román kommunista diktatúra megdöntésében és a magyargyűlölő diktátor bukásában, ezért Románia minden szabadságszerető polgára köszönettel és hálával tartozik neki. Elmúlt húsz éves tevékenysége természetesen lehet vita tárgya, de kitüntetését az 1989-ben tanúsított helytállásáért kapta, így attól őt a rendszerváltás utáni közéleti szerepvállalása miatt megfosztani nem lehet.

A kitüntetés visszavonását ugyanis Tőkés Lászlónak az erdélyi magyarság melletti határozott kiállása miatt javasolják, a döntés tehát a teljes magyar közösség elleni egyértelmű támadás – tette hozzá.

Szávay szerint az elképesztő becsületbírósági eljárás újabb egyértelmű jelét adta annak, hogy Románia a mai napig sem jogállam, és minden lehetséges helyzetet kihasznál arra, hogy megalázza és megfélemlítése a területén élő magyar közösséget.

A közleményben leszögezte, a Jobbik bízik benne, hogy Traian Băsescu román államelnök „képes ellenállni a belpolitikai nyomásnak, és nem írja alá a visszavonásai javaslatot”. Ugyanakkor felszólítják a magyar kormányt, hogy a leghatározottabban lépjen fel a Tőkés László püspökön keresztül az erdélyi magyarság egészét megalázó eljárással szemben.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére