Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/6. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/6. lapszáma

Tartalmából:
I. Várfalvi Termésnap – Otthonra talált Várfalván az EKE
Fotós túra Verespatakon
Meghívó a XXIII. EKE Vándortáborba
A Tatárhegy körútja
Wass Albert nyomain járva
Brassó – hősiesség és hanyatlás a Fellegvárban
A Szolcsvai-búvópatak barlangja
Gyógynövények télelő havában
A Répáti Báthori-forrás
A Szkerice-Bélavár Természetvédelmi Terület
A szivárvány esete a kagylóval

Egy percig sem unatkoztak az Erdélyi Kárpát-Egyesület tagjai az utóbbi időszakban sem, így nem is volt kérdés, hogyan lehet tartalmas, érdekes és sokszínű az Erdélyi Gyopár idei utolsó lapszáma.

A kiadványban olvashatnak arról, hogy az EKE és a Várfalvi Önkormányzat partnersége révén sikeres volt az első termésnap; az ekések főztek, a helybéliek pedig kínálták a bő termést, ismerkedtek az EKE-Vár vissza-visszatérő lakóival.
Negyedszerre szervezett fotós túrát az egyesület, ezúttal Verespatakot választva fő helyszínként. Az ott látottak szülték a kiadvány vezércikkét is, mely a mai „zöldköpönyeges” helyzetet Dezső László országos elnök szűrőjén át láttatja az olvasókkal. Az erdélyi tájak ezernyi szépsége közepette most fókuszáljunk Torda környékére, az Aranyos vidékére; itt lesz ugyanis a XXIII. EKE Vándortábor, erre segítenek ráhangolódni a szervező tordai ekések számos túraajánlóval, fontos információval.

Változatos tájakra hívnak a többi rovat szerkesztői, akinek kedve van, a Tatárhegy körútjával ismerkedhet, vagy éppen Wass Albert nyomain járhat, de megismerheti a Szolcsvai-búvópatak barlangját, felfedezheti a Répáti Báthori-forrás gyógyvizét. Akik szeretnének különös, ritka növényeket megismerni, olvassák el, és rögzítsék, mi minden található a Szkerice-Bélavár Természetvédelmi Területen, és jövőre ne hagyják ki túraterveik közül. Érdekes megszívlelni Macalik Ernő javaslatait, aki télelő havára választott számunkra gyógynövényeket, és érdekességként, de ugyanakkor ismeretgyarapítóként is szolgálhat a vizek világának története, a szivárvány és a kagyló esete.

Segítse GPS az eligazodásukat, ehhez járul hozzá Böjthe-Beyer Barna rovata, emeljék tekintetüket földről az égre, hagyják, hogy elkápráztassák a csillagok, aztán tekintsenek társaikra, mindazokra, akikkel együtt járhatják be e természeti szépségekkel és különleges emberekkel gazdag Erdélyt. Legyen szép új esztendejük, fogadják szívesen az Erdélyi Gyopár gazdag tartalmát és újévi jókívánságait.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.ro honlapon.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére