Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A Mária-út erdélyi szakasza

A Mária-út erdélyi szakasza

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) osztályai és a Gyulafehérvári Caritas közösen vállalták fel, hogy kiépitik az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig terjedő Mária-út erdélyi szakaszát. Az út építését jóváhagyta a régiófejlesztési és turisztikai minisztérium is, így együttműködést írt alá az EKE, a Caritas és a Magyarországi Mária-út Egyesület. A partnerekhez később a Hargita Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás is csatlakozott, ez által lett egy állandó alkalmazottja, koordinátora a Hargita-Maros-Kovászna régiónak.

A Mária-út Piricse és Mezőfény (Foieni) között lépi át a magyar-román határt majd Nagykárolyon, Tasnádon, Szilágysomlyón, Zilahon, Kolozsváron, a Mezőségen, Marosvásárhelyen, Sóváradon és a Bucsin-tetőn halad át, majd Gyergyóalfalut érintve folytatódik Csíksomlyóig. A Mária-útnak készülnek majd a fontosabb mellékágai is (a Székelyföld nagyobb zarándokútvonalai mentén): az Udvarhelyszékről, Gyimesekből vagy Kézdiszékről Csíksomlyó irányába vezető útak. Az EKE Székelyudvarhelyi Osztálya már kiépítette a Sóvárad – Zetelaka – Szentegyháza – Csíksomlyó „mellékvonalat”.

A tervek szerint az erdélyi zarándokutat (vagy annak kisebb szakaszait) csoportosan és egyénileg, gyalog vagy kerékpárral lehet végigjárni. Az úton jelzések, táblák vezetik a zarándokot, térképes kalauz, honlap készül, amely szálláshelyeket is ajánl. A forgalmas közutakat elkerülő zarándokutak mentén szálláshelyek fognak majd rendelkezésre állni, az elképzelések szerint a panziókon kívül úgynevezett zarándokszállásokat (egyszerű, olcsó, mindenféle luxus-nélküli, „fapados” menedékhely) is létrehoznának a kezdeményezők, de ehhez szükség van a jelenlegi romániai szállás-szabályozó törvények megváltoztatásához.

A Mária-út erdélyi részének felfedezését, térképezését, bejárását, majd kiépítését és jelölését az EKE vállalta el. E főgerinc mentén mindenhol működő osztályai vannak az egyesületnek, kik képesek az út kiépítésére, de akár  kísérőt vagy akár idegenvezetőt is tudnak biztosítani egy-egy szakaszon a zarándokcsoportok mellé.

A zarándokút erdélyi szakaszának kiépítésén dolgoznak: EKE Szatmárnémeti, EKE Kolozsvár 1891, EKE Marosvásárhely, EKE Gyergyószentmiklós, EKE Székelyudvarhely, Csíkszéki EKE.

Az EKE Marosvásárhelyi Osztálya a kezdetektől fogva támogatta a Mária-út gondolatát, érezvén ennek az útnak, célnak az értékteremtő és környezettudatos szerepét.

Sok időt, energiát, erőforrást fordítottunk a nyomvonalak meghatározására, bejárásokra, térképezésekre, GPS-es felmérésekre-feldolgozásokra, útjelző-festő akciókra, a helybéliekkel való egyeztetésekre és a mindenkori zarándokcsoportok kísérésére, vezetésére.

A Mária-út Maros megyei szakasza 95 km hoszú, eleinte délkelet-keleti irányba halad az út, majd Marosvásárhelyen kissé elfordulva nyugat-kelet irányban szeli át megyénket.

A Kolozs megyei elágazások függvényében, a zarándokút megyénket vagy Mezőzáh vagy Nagysármás települések határában éri el.

A Maros megyei szakaszok:

Mezőzáh (Zau de Cîmpie) [szálláshely]

I.nap: Mezőzáh – Mezőmadaras 30,5 km

Mezőzáh – Mezőgerebenes –  Mezőfekete (Negrenii de Cîmpie) – Hidegvölgy (Fînatele Mădărașului) – Mezőmadaras (Mădăraș) [szálláshely]

vagy:

Nagysármás (Sărmaşu) [szálláshely]

I. nap: Nagysármás – Mezőmadaras 29,5 km

Nagysármás – Tuzson (Tușinu) – Uzdiszentpéter (Sînpetru de Cîmpie) – Mezőpagocsa (Pogăceaua) –  Mezőfekete (Negrenii de Cîmpie) – Hidegvölgy (Fînatele Mădărașului) – Mezőmadaras (Mădăraș) [szálláshely]

II. nap: Mezőmadaras – Marosszentgyörgy, 18 km

Mezőmadaras – Harcó (Hărțău) – Remeteszeg (Remetea) – Marosvásárhely (Tîrgu Mureş) – Marosszentgyörgy (Sîngeorgiu de Mureș) [szálláshely]

III. nap: Marosszentgyörgy – Jobbágyfalva, 18 km

Marosszentgyörgy – Tófalva (Tofalău) – Jobbágyfalva (Valea) [szálláshely]

IV. nap: Jobbágyfalva – Sóvárad, 29 km

Jobbágyfalva – Mája (Maia) – Székelybere (Bereni) – Nyárádmagyarós (Măgherani) – Farkas-tető – Sóvárad (Sărățeni) – Keresztelő Szent János remeteség [szálláshely]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére