Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Marosvásárhely polgármesterének fizetnie kell magyargyűlöletéért

Marosvásárhely polgármesterének fizetnie kell magyargyűlöletéért

Diszkriminációért 8000 lejes (550 ezer forint) bírságot szabott ki Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterre szerdai ülésén a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért a polgármester nem gondoskodott a marosvásárhelyi iskolák kétnyelvű feliratozásáról.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: a hatóság korábban csak figyelmeztetésben részesítette a polgármestert a magyar nyelvű feliratok hiányáért, és csak azt követően szabott ki pénzbírságot, hogy az elöljáró nem tett eleget a CNCD felszólításának.

Hozzátette: mindkét esetben a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emelet panaszt Florea ellen A diszkriminációellenes hatóságnál. A CNCD a magyar feliratok hiánya miatt már 2011-ben figyelmeztetésben részesített négy marosvásárhelyi kétnyelvű tanintézményt, ugyancsak a CEMO panasza nyomán.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete novemberben közleményben tudatta, hogy megkezdődött az egységesített, kétnyelvű feliratok kifüggesztése a város több oktatási intézményének homlokzatára a helyi tanács 2013 január 31. határozata alapján.

Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója az MTI-nek megerősítette: öt-hat iskolán valóban megjelentek a magyar feliratok, és abban reménykedett, hogy visszavonhatják a diszkriminációellenes tanácshoz intézett panaszt, de a folyamat elakadt. Hozzátette, több mint tíz éve jogszabály kötelezi a jelentős kisebbségi lakossággal rendelkező településeket intézményeik kétnyelvű feliratozására, de a marosvásárhelyi iskoláknál ezt azóta sem sikerült érvényesíteni.

„Románia kitűnőnek véli kisebbségpolitikáját, úgyhogy a valóságnak is ezt kellene tükröznie. A törvényes kötelezettségen túl a kétnyelvűség az esélyegyenlőség, a kölcsönös tisztelet kifejezője is. Ez egy nagyon régi mulasztás, ami miatt nemcsak a magyar gyerekek jogai sérülnek, de személyiségfejlődésüket is befolyásolja: a magyar feliratok kiszorulása a nyilvános térből a magyar tanulókban kisebbrendűségi, a románokban pedig felsőbbrendűségi tudatot alakít ki” – magyarázta a civil szervezet vezetője.

A polgármester megtámadhatja a bíróságon a diszkriminációellenes hatóság határozatát. A CNCD elnöke korábban rámutatott: Marosvásárhely polgármestere eddig a tanáccsal szemben indított valamennyi hasonló perét elvesztette.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére