Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Március 15. – Kelemen Hunor: minden nap küzdeni kell a szabadságért

Március 15. – Kelemen Hunor: minden nap küzdeni kell a szabadságért

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint az erdélyi magyarságnak minden nap küzdenie kell a szabadságáért, és be is kell laknia az elért szabadságot, élnie kell a kivívott jogokkal.
Kelemen Hunor Szacsvay Imre 1848-as országgyűlési jegyző nagyváradi szobránál mondott ünnepi beszédet szombat délután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rendezvényén. Kijelentette, az erdélyi magyarság kétségkívül szabadabb most, mint húsz évvel ezelőtt, de szabadsága nem stabil, és az elmúlt időszakban felerősödtek, elszaporodtak a közösség elleni támadások.
„Közösségi szimbólumainknak folyamatosan nekirontanak azok, akik nem értik, hogy sem tiltás, sem parancs nem tépi ki az ember szívéből a nemzeti lét legfontosabb értékeit: a nyelvet, a kultúrát, a szimbólumokat” – jelentette ki a kormányfőhelyettes. Azt is megjegyezte, a közösségnek újra és újra meg kell küzdenie az iskolai osztályokért, az anyanyelv használatáért, a kétnyelvű feliratokért, az államosított ingatlanok visszaszerzéséért és a visszaszervezett vagyon megőrzéséért. Az RMDSZ elnöke úgy vélte, félreismerik a magyar közösséget azok, akik azt hiszik, hogy az szó nélkül hagyja a jogsértések sorozatát. „Ha baj van, mi erdélyi magyarok nem bújunk el, mi emelt fővel vállaljuk identitásunkat. (…) Nem fordulunk egymás ellen, összezárunk és egy emberként állunk ki jogainkért” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint az 1848-as szabadságharcnak is ez lehet az egyik máig ható tanulsága.
A kormányfőhelyettes szerint a mai nemzedék szabadságharca a közösségi jogokért vívott mindennapos küzdelem. Megjegyezte, a szabadság felelősség is, ezért bátran nemet kell mondani minden szélsőségre.
Az RMDSZ nagyváradi rendezvényén mintegy 1500 résztvevő jelenlétében tettek ünnepi fogadalmat a város cserkészcsapatai. A rendezvényt heves szélvihar és az eleredő eső zavarta meg. A szél a Szacsvay szobor szomszédságában lévő épület több tetőcserepét is lesodorta, a lehulló cserepek senkit nem sebesítettek meg.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére