Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nagy András neve is felmerült a Maros megyei prefektusi szék jelöltjei között

Nagy András neve is felmerült a Maros megyei prefektusi szék jelöltjei között

A koalíciós osztozkodáskor hiába jutott az RMDSZ-nek a Maros megyei prefektusi szék, a jelek szerint a kutyának sem kell. A kulisszák mögé betekintéssel bírók szerint sorra utasítják vissza, vagy vonakodnak tőle azok, akiknek felkínálták, vagy akiknek a neve szóba jöhetne a pozíció betöltésekor. Ami egyáltalán nem meglepő, különösen, ha felidézzük, milyen általános ellenszenv övezte a korábbi Kovászna megyei prefektus, György Ervin ténykedését.

A tájékozatlanok hajlamosak ugyan analógiát látni a rendszerváltás előtti megyei első titkárok és a mai prefektusok között, de mindez csak látszólagos, a külsőségekre, ha érvényes. A prefektusok legfőbb feladata a megyei és helyi önkormányzati képviselőtestületek által hozott határozatok törvényességi felügyelete, befolyásuk meg sem közelíti a korábbi megyei első titkárok korlátlan hatalmát. A prefektus nem a helyi közösség érdekeit képviseli, hanem kormánya akaratát érvényesíti, gyakran a helyi érdekek ellenében. Ebből következően nem népszerű a tisztség a jelentős számban magyarok által is lakott megyékben. Különösen ott nem, ahol magyar polgármesterek, illetve magyar többségű képviselőtestületek irányítják a településeket, s ahol gyakran szembe kerülnek a helyi közösségekkel, azok vezetőivel.

Nos, a kiszivárgott, kiszivárogtatott hírek szerint nincs nagy tolongás a Maros megyei prefektusi székért. Bárczi Győző, korábbi alprefektus neve merült fel elsőként az április 1-én nyugdíjba vonuló prefektus utódjaként, de neki állítólag nem akaródzik megválni jelenlegi állásától. Bizonyos meg nem erősített hírek szerint felmerült a Gogolák H. Csongor volt képviselő-jelölt neve is, de mind ő, mind a városi képviselő Karácsony Erdei Etel visszautasították az ajánlatot, arra hivatkozva, hogy összeférhetetlenség okán nem folytathatnák ügyvédi munkájukat. Ezek szerint nagy gondban lehet a „szövetség”, hisz nem tudja, kire bízza a ráosztott tisztséget.

Nem szokásom az RMDSZ-ért való aggódás, de lenne egy javaslatom: mi lenne, ha Nagy András, volt szászrégeni polgármester mellett döntenének? A szükséges közigazgatási tapasztalata megvan, két cikluson keresztül alpolgármester volt, újabb kettőn polgármester, méghozzá egy olyan városban, ahol a magyarság az összlakosság alig több mint negyedét teszi ki. Népszerűsége városában – beleértve a román lakosság jelentős részét is – tagadhatatlan. Alkalmassága szintúgy. Akkor?

Szentgyörgyi László
Központ

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Egy hozzászólás

  1. szászrégen.ro

    Sok sikert neki.

Az oldal tetejére