Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nem tudnak már „alkudozni” a magyarokért

Nem tudnak már „alkudozni” a magyarokért

Az alacsony létszám miatt több iskola összevonására kerül sor, amelynek következtében pedagógusok veszítik el állásukat, a gyerekek pedig párhuzamos oktatásban tanulnak majd – derült ki a Maros megyei magyar oktatás helyzetét feszegető szerda délutáni ülésen.

Maros megyei tanfelügyelők és iskolaigazgatók részvételével zajlott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szerdai ülése. Kiderült: az összevonások elkerülhetetlenné váltak az oktatási tárca megszorításai miatt. Egyes településeken az a gond, hogy négy előkészítő osztály helyett csupán három indul, míg mások azzal küszködnek, hogy egy osztályt is fenntartsanak. Természetesen minden intézményvezető harcol a saját helyzetéért, mert ha csak egy magyar diákkal is csökken a létszám, hosszú távon szomorú következmények lehetnek. Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta, már nem olyan egyszerű engedményeket kiharcolni a pénzhiány miatt. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megmaradjon a magyar oktatás, azonban a gazdasági helyzet miatt már nem tudok alkudozni a magyar helyek számáért” – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

A nehéz helyzet a pedagógusokat is egymás ellen ugrasztotta. Szászrégenben például papíron nagyobb az óvodások száma, mint a valóságban, ezért az előkészítőbe íratandó gyerekek számát nem lehet pontosan tudni. A pedagógusok benyomása az volt, hogy a hamis adatok a saját fennmaradás érdekében keletkeztek, ami vitát váltott ki, de tulajdonképpen a módszer megkerülése okozta a gondot. Olyan problémák jelentkeztek, miszerint a szülők napközibe íratják gyermekeiket, azonban adósságot gyűjtenek fel, mire átviszik gyereküket egy másik óvodába úgy, hogy nem szólnak a vezetőségnek, ezért megtörténhet, hogy ugyanaz a gyerek két óvodában is szerepel. Másrészt a szülők beíratják gyermekeiket az előkészítő osztályba, de meggondolják magukat, és mivel a rendszer megengedi, egyenesen első osztályba adják, ami szintén létszámbeli gondokat szül. Fejes Réka, a magyar elemi oktatásért felelős tanfelügyelő elmondta, az óvodák és az iskolák vezetőségének kötelessége résen lenni, és ki kell védeniük a szülők meggondolatlanságait, ugyanis nagy szükség van a pontos adatbázisra.

A segesvári helyzetet Bocskai László ismertette, aki elmondta, 35 magyar diák van a nyolcadik osztályban, és ez a létszám nem elegendő ahhoz, hogy megtöltse a két magyar gimnáziumi osztályt. Eddig a matematika-informatika szak 12 diákkal működött Illés Ildikó közbenjárásával, és a diákok nagy részét a faluról bejáró diákok alkották. A főtanfelügyelő-helyettes elmondta, ilyen helyzetben csak mozgósítani lehet a diákokat, hogy Segesvárra járjanak iskolába.

A megye számos településén vannak gondok, ezekről sorra beszámoltak az illetékesek a gyűlésen. Fejes Réka kijelentette, menteni kell az anyanyelven való tanulást, hiszen amelyik településen megszűnik a magyar oktatás, oda nem költöznek fiatalok, ott kihal a magyar közösség.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére