Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Tíz nap alatt huszonnyolc bozóttűz Maros megyében

Tíz nap alatt huszonnyolc bozóttűz Maros megyében

Egyre több helyen gyúlnak ki bozóttüzek Maros megyében. Tíz nap alatt huszonnyolc ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, ugyanis az utóbbi napok teljesen tavasziasra váltott időjárása sokakat arra ösztökélt, hogy udvaraikat, kertjeiket kitakarítsák, az ott felhalmozódott szeméttől és száraz növényi maradványoktól megszabaduljanak.

A szeles időben meggyújtott avarról, száraz növényzetről, szemétről a lángok átterjedhetnek épületekre, istállókra, takarmánytárolókra a házak mellett álló mellékgazdaságok épületeire, ez pedig tetemes anyagi károkat okozhat, súlyosabb esetben akár az emberi életet, testi épséget is veszélyeztethetik.

Huszonnyolc tűzeset

A megyei vészhelyzeti felügyelőség adatai szerint március hónap első tíz napja folyamán huszonnyolc esetben kellett a tűzoltóknak bozót-, szemét-, vagy takarmánytüzet oltaniuk a megyében. Március elsején Szászkézd bejáratánál, Bátoson, Dicsőszentmártonban, Segesváron és Szászrégenben, másodikán Szászrégenben és Segesváron, ötödikén Alsóbúnban, hatodikán Szászrégenben és Marosoroszfaluban, hetedikén ismét Szászrégenben, nyolcadikán Bátoson és Szászrégenben két helyen is, kilencedikén Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Segesváron két helyen, Szászrégenben és Hétúron, Soromikleán, míg tizedikén Segesváron, a mezőbándi Feketében, Segesden, Mezőzáhon, Marosvásárhelyen, Dicsőszentmártonban és Szászrégenben kellett ilyen tüzeket oltaniuk a hivatásos és az önkéntes tűzoltó-alakulatoknak.

Szabályok

A tűzoltóság szóvivője, Gagyi Mihai alhadnagy szükségesnek látja figyelmeztetni a lakosságot néhány olyan tűzrendészeti szabályra, amelynek betartása kötelező érvényű, nem csak faluhelyen, de városi környezetben is. Száraz és szeles időben tilos nyílt térben tüzet gyújtani; hulladékot, száraz növényeket égetni csak olyan helyen szabad, ahol a tűz nem fenyegeti a villamos-, gáz- és telefonvezetékeket; a tüzet folyamatosan ellenőrizni kell, eloltása után pedig figyelni kell a parázs teljes kioltására; a szemetet és a száraz növényi maradványokat csak kupacokba gyűjtve szabad égetni; a meggyújtott terület köré szántott sávot kell létrehozni; épületektől 50, takarmánytárolóktól 100, erdőszéltől csak 200 méterre lehet tüzet gyújtani; égetni csak nappal szabad; továbbá a mezőn levő száraz növényzet, tarló égetéséhez előzetesen engedélyt kell kérni a helyi önkormányzattól.

Súlyos bírság szabható ki

A tűzrendészeti szabályok be nem tartása – ha nem okoz súlyosabb következményeket – kihágásnak minősül és 1000-től 2500 lejig bírságolható. Ezt csak abban az esetben alkalmazzák, ha a tüzet gyújtó személy nem okoz tetemes anyagi kárt vagy egészségkárosodást, esetleg más személyek halálát. A felsorolt esetekben már bűncselekmény miatt indítanak bűnügyi eljárást.

Bakó Zoltán – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére