Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Élôhely- rehabilitálás a Kelemen- és a Görgényi- havasokban

Élôhely- rehabilitálás a Kelemen- és a Görgényi- havasokban

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség az erdôgazdálkodási igazgatósággal közösen, uniós támogatásnak köszönhetôen, a Natura 2000 program keretében felújítja a Kelemen-havasok gerince alatt húzódó törpefenyvest és megtisztítja a Görgényi-havasok szovátai részén a szubalpesi legelôket.

Az Európai Bizottság a Life+ program által 941.620 euró vissza nem térítendô hitelt nyújt a terv kivetelezésére, amely az emberi tevékenység által megrongált övezetek rekonstrukcióját célozza. A támogatásnak köszönhetôen a Kelemen-havasok fôgerincén, a Rekettyés (2022 m) csúcs alatti övezetben, mintegy 30 hektár területen, 500 cirbolyafenyô- és 92.000 törpefenyô-csemetét ültettek ki, és mintegy 1,5 hektáron, a havasszépe (Rhododendron) élôhelyén talajrehabilitációs munkálatokat végeztek.

A program másik szakaszában a tervezett 6230 hektár havasi legelôbôl a tervbe vett 198 hektárból 111 hektárt megtakarítottak a fehér zászpától és a lucfenyôcsemetéktôl, illetve azoktól a gyomnövényektôl, amelyek rontják a legelô minôségét. Mint ismeretes, a Natura 2000 program keretében megengedett a legeltetés, azonban igen fontos, hogy a legelôtakarítást és -karbantartást környezetkímélô módon végezzék el; a terv ezt a módszert próbálja meghonosítani tájainkon.

Harmadik lépésként a projekt hároméves idôszakában, a Maros–Déda közötti szorosban talajjavító céllal – Bisztra és Csobotány között, mintegy 12,5 hektáron – 19.500 mézgás éger- és kôrisfát ültetnek az akácfák helyébe.

Az említettekkel egy idôben az érintett településen a környezetvédelmi ügynökség munkatársai felvilágosító kampányt is folytattak, tudatosítva, hogy milyen fontos megôrizni a rehabilitált természetet. Az elkövetkezendô öt évben – szintén az uniós támogatásnak köszönhetôen – a projektben részt vevô környezetvédelmi ügynökség, az erdôgazdálkodási igazgatóság és a Kelemen Nemzeti Park igazgatóságának szakemberei monitorizálják az említett három élôhelyet, biztosítva, hogy hosszú távon is sikeres legyen a környezetvédelmi beruházás – tájékoztatott Calin Cengher, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség programkoordinátora.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére