Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Kelemen Hunor augusztus elsején távozik kormánytisztségeibôl

Kelemen Hunor augusztus elsején távozik kormánytisztségeibôl

Augusztus elsejei hatállyal mond le a bukaresti kormányban betöltött miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségérôl Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – jelentette be a politikus, miután hétfôn találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel.

Kelemen Hunor hozzátette: a hátralévô két hétben néhány folyamatban lévô ügyet szeretne rendezni a tárcánál, egyebek mellett a küszöbön álló költségvetés- kiigazítással kíván foglalkozni. Augusztus elsejéig az RMDSZ arról is dönt, kit jelöl a megüresedô kormányzati tisztségekre.

A bukaresti parlament által márciusban (az RMDSZ kormányra lépésekor) elfogadott új kormánystruktúra értelmében a két tisztséget ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az RMDSZ elnöke elhárította a média ezzel kapcsolatos találgatásait.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa legközelebb csütörtökön ülésezik Kolozsváron, várhatóan ekkor nevezik meg az RMDSZ államfô-jelöltjét. A romániai lapok arra számítanak, hogy – 2009-hez hasonlóan – a magyar érdekképviselet ismét Kelemen Hunort indítja.

A kormányfôvel folytatott hétfôi megbeszéléssel kapcsolatban Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ elnökeként a kormánytisztségekbôl való távozása után is részt vesz a kormánykoalíció politikai egyeztetésein, Borbély László politikai alelnök, Markó Béla szenátusi és Máté András képviselôházi frakcióvezetôvel közösen.

Kelemen Hunor pénteken jelentette be, hogy távozik a bukaresti kormányból, amely a szövetséggel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezésérôl szóló európai uniós perbe. Az RMDSZ nem lép ki a Victor Ponta vezette kabinetbôl.

Az RMDSZ elfogadta a miniszterelnök által javasolt kompromisszumot, hogy Romániának a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ügyében képviselt álláspontját szeptemberben a parlament vitassa meg. Ponta megígérte: a román kormány nem tesz le újabb dokumentumokat az Európai Unió luxemburgi bíróságán zajló perbe mindaddig, amíg a parlamenti vita le nem zárul.

Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság (EB) jogvitájába. Az RMDSZ és a kisebbségek európai ernyôszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevû európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintû jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezôk pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére