Navigáció: Kezdőlap / Események / Kastélynap Gernyeszegen

Kastélynap Gernyeszegen

65 évvel az államosítás után…
Erdély egyik legszebb barokk kastélya, a Teleki család ôsi hajléka nyitja meg a hétvégén a kapuit a nagyközönség elôtt. A július 19-én, szombaton zajló egész napos rendezvény-sorozatot negyedik alkalommal szervezi meg a gernyeszegi Teleki Kastély Egyesület. A részletekrôl Lukács Katalint kérdeztük.

– A kastély szombaton délelôtt 10 órától látogatható, a hivatalos megnyitóra 11 órakor kerül sor. Ekkor nyílik meg Ferencz András Közép-erdélyi kastélyok. Válaszúttól Marosvécsig címû fotókiállítása is, a tárlatot Plájás István fotómûvész méltatja. Délelôtt gyerekprogramok zajlanak, 10 és 14 óra között a játszma.ro csapata társasjátéksarkot mûködtet, 11 órakor a Habakuk Ifjúsági Bábjátszó Egyesület bemutatja Marék Veronika: Süni és a barackok címû meséjét, illetve A két kis egér pórul jár címû produkciót, déli 12 órától 16 óráig pedig a Creactivity Egyesület szórakoztatja a gyermekeket.

– Milyen újdonságokat találunk az idei kínálatban?

– A kastélynap idei tematikája a 65 évvel ezelôtt bekövetkezett államosításhoz kapcsolódik. Az egyik kiemelkedô mozzanat Az erdélyi fônemesség élete az 1949-es államosítás után címû kerekasztal-beszélgetés és kiállítás-megnyitó. Meghívottak: dr. László Márton történész, gr. Kálnoky Tibor és gr. Teleki Kálmán. A másik fontos programpont a 17 órakor az erdélyi fônemesség államosítás utáni életérol induló beszélgetés gr. Haller Bélával és gr. Degenfeld Schonburg Istvánnal. A programban filmvetítések is szerepelnek. Délelôtt 11 és 19 óra között a gernyeszegi kastélyrôl tavaly készült Árnyak és fények címû alkotást, illetve a szintén tavalyi készítésû Visszatérôben a Teleki- kastély címû dokumentumfilmet lehet megtekinteni, levetítésre kerül ugyanakkor a Griff, a Dámvad és a Varjú, valamint a Démonok tánca címû, széki gróf Teleki Ernô emlékére készült dokumentumfilm. 19 órakor felolvasószínházi produkció kezdôdik, az érdeklodok Saviana Stanescu Rendkívüli képességekkel rendelkezô idegenek címû mûvét láthatják Patkó Éva rendezésében, Márton Réka, Monica Ristea, Benedek Botond Farkas, B. Szabó Zsolt elôadásában. 20 órakor bezárnak a kastélyban lévô kiállítások, 21 órától Ede&Femi koncertezik, 22 órakor pedig funky diszkó kezdôdik Bródyval. Természetesen a kastélynap idején vezetett séták is lesznek, a magyar közönség számára 12, 15, 16 órától és 18.30- tól.

Nagy Székely Ildikó – népújság –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére