Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Orbán Viktor új államrendet hirdetett Tusványoson

Orbán Viktor új államrendet hirdetett Tusványoson

A magyar kormányfô szerint az új államszervezôdés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetû. Orbán Viktor errôl szombaton Tusnádfürdôn beszélt, a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén. A miniszterelnök e kijelentése váltotta ki a baloldali ellenzéki pártok bírálatát, míg a Jobbik azt kifogásolta, hogy a magyarság ügye hiányzott a beszédbôl.

A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell – foglalt állást a kormányfô, aki szerint a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az „adósrabszolgaságtól”. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erôsíteni és építeni kell – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.

A kormányfô egyúttal azon álláspontjának is hangot adott, miszerint a jóléti állam és társadalmi rendszer kimerítette tartalékait, ebben a pillanatban sikertelenségre van ítélve, amin változtatni kell. A kormányfô beszédében bírálta azokat a „fizetett politikai aktivistákat”, akik civileknek tüntetve fel magukat, külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon.

A Jobbik szerint a magyarság ügyérôl kellett volna szólnia Orbán Viktor Tusnádfürdôn elmondott beszédének. Novák Elôd, a párt alelnöke azt mondta: a munkaalapú állammal egyetértenek, viszont attól tartanak, hogy Orbán Viktor ezalatt mást ért. Hozzátette: olyan rendszerre van szükség, ami sikerre tudja vinni Magyarországot, ez pedig nem a liberalizmus, annak az ideje szerintük is lejárt.

Az MSZP elnöke szerint az az állam, amely nem a szabadság köré szervezôdik, elôbb vagy utóbb kilép a demokrácia keretei közül. Tóbiás József a kormányfô beszédére reagálva közölte: szélesebb, erôsebb, külsô és belsô kontrollokkal mûködô demokráciára van szükség. Az ellenzéki pártelnök úgy értékelte, hogy a miniszterelnök tusnádfürdôi beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszerébôl.

Az LMP szerint nem Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével van vitatkoznivalójuk, hanem a következtetésekkel. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke rámutatott: fô vitájuk abban van, hogy az LMP szerint a liberális demokráciának nem a közmunkaalapú társadalom vagy a „rabszolgatartás” az alternatívája, hanem a részvételi demokrácia. Az ellenzéki politikus a szembenézést is hiányolta a kormányfô elôadásából.

Az Együtt-PM szerint megdöbbentô beszédet mondott a miniszterelnök, aki „Putyint majmolja”. A szövetség álláspontja szerint „Orbán Viktor miniszterelnök mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának”. Véleményük szerint az állam már nem minden magyar állama, nem mindenkit képvisel, csak a kedvezményezettek szûk körét.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök lényegében azt hirdette meg, hogy a szabadságra épülô demokráciával szemben „egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés” a követendô példa. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a miniszterelnök „sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló”.

A liberálisok szerint a kormányfô beszédében új államrendet hirdetett, megtámadta mindazt, ami a demokrácia alapja. Az ellenzéki párt értékelése szerint Orbán Viktor hivatalosan is bejelentette, hogy „vége hazánkban a demokráciának”, azt a munkaalapú állam váltja fel.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére