Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Rongálják a kétnyelvű turisztikai táblákat

Rongálják a kétnyelvű turisztikai táblákat

Több helyen is kétnyelvű turisztikai irányjelző táblát helyeztek el kísérleti jelleggel a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat munkatársai. Tapasztalataik azt mutatják, hogy míg a Nyárádmentén lévő kétnyelvű táblákat senki nem bántja, addig ezeket a a Maros völgyében előszeretettel rongálják.

Egy 2003-as kormányhatározat értelmében a turistaútvonalak kijelöléséért, karbantartásáért a hegyimentő szolgálatok a felelősek. Maros megyében ezt a munkát nyolcadik éve a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat munkatársai végzik. Két éve nekifogtak az irányjelző táblák teljes kicserélésének. Eddig kétszáz táblát cseréltek ki, és további hatvan-hetven kihelyezésére a nyár folyamán kerül sor. A jelenleg zajló felújítások során a völgybejáratokhoz, a túraösvények bejárataihoz, illetve a népszerűbb útvonalak mentén helyeztek el táblákat.

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy a Maros völgyében nagyon kevés ideig maradnak meg a kétnyelvű táblák: vagy eltűnnek, vagy megrongálják őket” – magyarázta Kovács Zoltán Róbert, a hegyimentő szolgálat vezetője, aki azt is elmondta, hogy az itt kihelyezett mintegy nyolcvan tábla közül harmincat kísérleti jelleggel kétnyelvű felirattal láttak el. Ezeknek mintegy felét már meg is rongálták.

Az igazgató szerint feltűnő, hogy mondhatni szinte kizárólag ebben a régióban történnek rongálások, mert például tapasztalataik azt mutatják, hogy a Nyárádmentén nem bántják a kétnyelvű turisztikai táblákat. Kérdésünkre, hogy szerinte kik lehetnek a garázdálkodók, az igazgató kifejtette: „Itt egy olyan vidékről van szó, amelyet többségében román ajkúak laknak, és lehet, hogy  vannak olyanok, akiket ez zavar. Azt gondolom, hogy semmiképp nem a turisták az elkövetők, ők ugyanis tudják, hogy a saját és a társaik érdeke, hogy ezek épen maradjanak, hiszen egyrészt balesetekkor ezek a táblák tájékozódási pontok, másrészt az eltévedésüket is megakadályozzák. Másik feltételezésünk az, hogy olyan, éppen arra járó, átutazó kocaturisták az elkövetők, akik nem tisztelik a természetet, vagy pedig randalírozó, ittas állapotukban túlfűtött fiatalokról lehet szó”.

Kovács elmondta, tulajdonképpen nem is a táblák elkészíttetése költséges, hanem a felszerelésük: ezeket ugyanis el kell szállítani a helyszínre, a felszerelési költségek mellett pedig mindez két-három munkatársat vesz igénybe.

„Még sokat kell tanulnunk a turizmus kultúrájáról” – összegezte az igazgató, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak a kétnyelvű, hanem a csak román nyelvű turisztikai táblákat is rongálják országos szinten.
Jelen pillanatban a költségvetésük megengedi, hogy a szolgálat munkatársai a jövőben is kétnyelvűre cseréljék a megrongált Maros-völgyi táblákat, ám ha „a pénz elfogy, utána nem fog kikerülni semmi, az a baj” – mutatott rá Kovács.

A Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat munkatársai arra kéri a természetjárókat, hogy ha ilyesfajta rongálásokat észlelnek, értesítsék a szervezetet a 0365-430940-es telefonszámon.

Vass Gyopár – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére