Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Strandon a dübörgés…

Strandon a dübörgés…

Napsütés, termálvíz, gyönyörû helyszín, nagyszerû koncertek sorozata, hajnalig tartó bulik csütörtöktôl szombatig, több ezer ember és motor. Beszámoló a II. Székelyföldi Motorostalálkozóról és Rockfesztiválról.

Nagy várakozás elôzte meg az elmúlt hét végén – immáron második alkalommal – megszervezett Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozót és Rockfesztivált, amelynek bevételeibôl a szentegyházi árvaházat támogatják a szervezôk. A 2013-ban úttörô módon, az országban elsôként öt motorosklub által szervezett szentegyházi megaparti visszhangos sikernek örvendett, sokan visszajeleztek: eljönnének a másodikra is. És beváltották ígéretüket: a marosvásárhelyi Auld Cut MC, a székelyudvarhelyi Independent Eagles MC, a kézdivásárhelyi Flagellum Dei MC, a kászoni KMB Motors MC és a csíkszeredai Rebel Wolves MC által a Szentegyháza Gyöngye termálfürdô területén megszervezett találkozóra a tavalyi, meglepetésként ható, 3500-as lélekszámnál is többen látogattak el.

A szervezôk úgy döntöttek, a múlt évi, nulladik napi rockbuli helyett az idén már csütörtök este elkezdôdik a koncertsorozat. Többen buliztak a felvidéki Big Man Band és a hazai Transylvania Rock Band fellépésén, noha mindenki tudta: az igazi parti pénteken kezdôdik. És ekképpen is történt: az esôs hetet gyönyörû napsütés váltotta fel, péntek reggeltôl szép számban, délutántól pedig tömegesen érkeztek a látogatók, a Székelyudvarhelyrôl és Csíkszeredából egyazon idôben induló két motorosfelvonulás résztvevôi a kapuban találkoztak és vették birtokba a tábort, amely estére színültig telt nagyszerû hangulatban szórakozó, egymást rég nem látott barátokkal itthonról és külföldrôl egyaránt. A nagyszámú hazai résztvevô mellett igen sokan érkeztek Magyarországról, a Felvidékrôl, a Vajdaságból, Belgiumból és Angliából, az esti koncertekre pedig teljesen megtelt a színpad elôtti tér. A kicsikre a Csíki Anyák Egyesülete által mûködtetett gyereksarokban vigyáztak, miközben a táborban elkezdôdött a parti: a résztvevôket a magyarországi Alcoholica zenekar melegítette be nagyszerû Metallica-feldolgozásaival, majd az Irigy Hónaljmirigy következett. A szintén magyarországi paródiatársulat igazi jókedvet varázsolt a nézôtérre, amelyet csak tovább fokozott a kolozsvári Selfish Murphy hajnali órákban véget ért koncertje. Az ír kocsma-folk-rock muzsikát játszó együttes bebizonyította, hogy helye van a motorostalálkozókon is: sokan ropták a táncot az asztalok mellett és azok tetején egyaránt.

Szombaton szikrázó napsütés köszöntötte a késôi ébredôket. A szervezôk nem akarták, hogy bárki is unatkozzon, ezért számos programmal – motorszépségverseny, motorhangverseny, vicces vetélkedôk, szép lányok általi motormosás és egyéb nyalánkságok – várták vendégeiket. A motorszépségversenyen a szervezô klubok tagsága alkotta grémium zsûrizett, a motorokba fektetett munkát, annak minôségét, a részletek kidolgozottságát és a stílus tisztaságát értékelték. Az elsô díjat egy hetvenes évekbeli, teljesen átépített Harley-Davidson Ironhead, a steampunk stílusban alkotott székely-udvarhelyi Old Boy nyerte. A második és harmadik helyet a Szilágy megyei Wheels of Fire baráti társaság tagjai vihették haza egy gyönyörûen átépített, egykoron sportmotor Buellnek és egy merev vázas Harley-Davidson Sportsternek köszönhetôen. Különdíjat kapott az 1800 köbcentis Big Dog chopper és a legrégebbi kiállított motorkerékpár – az igazi ritkaság IFA 350 kétütemû boxer – tulajdonosa. Öröm volt látni a színvonal emelkedését: míg pár évvel ezelôtt IZS-ek, Simsonok, Dnyeprek voltak a motorszépségversenyek állandó résztvevôi, immár a Harley-Davidson az alap.

Nagy sikert aratott a tombola is, hiszen ki ne akarna hazavinni 10 lejért egy mûködôképes, beíratott motorkerékpárt? A fôdíj – egy Suzuki GS 450 – a színpad elôtt, a buli mindhárom napja alatt várta leendô gazdáját, akinek kilétére szombat este derült fény. Az esti koncertekre még a pénteki napi nézôszámnál is többen jöttek el – egy román és két magyar legenda vette birtokba szombaton a színpadot. A hazai Desperado country-rock koncertje nagy sikernek örvendett, a hangulat a magyar ôs hard rock együttes, a P. Mobil fellépése alatt tovább fokozódott, hogy a csúcspontot a Pokolgép éjjeli koncertje alatt érje el. Több ezer ember bulizott együtt a magyarországi heavy metal legenda dalaira: szinte az összes, igazi rockhimnusznak számító szerzeményük elhangzott a fergeteges koncert alatt, amelynek csak a legvégén vettük észre: hajnali fél négyre jár az óra. A magyar legenda kitett magáért: több mint három órán keresztül játszottak Székelyföldön az elmúlt évek egyik legemlékezetesebb estéjén. Amelyen együtt buliztak nézôk, szervezôk, meghívottak és biztonságiak egyaránt. És a buli ezzel nem ért véget: a fáradhatatlanok a habgéppel felszerelt diszkósátorban mulattak reggelig, a nyugisabb zenére vágyókat a retrósátor fogadta be, a klubtagok és a zenekarok az MC sátorban beszélgettek tovább.

Vasárnap délre kiürült a tér. A Szeltersz- pataka úgy csordogált, mintha semmi sem történt volna, a szervezôk a sátrakat bontották, a vendégek elindultak a hazafelé vezetô hosszú úton: volt, aki Angliába, volt, aki Belgiumba motorozott haza. A termálfürdô területén nyoma sem maradt annak, hogy több mint 4500 ember bulizott itt szinte négy napon keresztül. Egészen jövô év júniusáig. Mert akkor újra feléled a tábor, megdörren a rock, és elkezdôdik a III. Székelyföldi Motorostalálkozó és Rockfesztivál.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére