Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / A romániai Székelyföld autonómia statútuma

A romániai Székelyföld autonómia statútuma

 

 

Kovászna, Hargita és Maros megyei közigazgatási egységekből jönne létre a Székelyföld Autonóm Régió – olvasható abban a székelyföldi autonómiatervezetben, amelyet a romániai Hotnews hírportál a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tulajdonít, s amelyet e portál szerdán teljes terjedelmében hozott nyilvánosságra román és magyar nyelven.

Az RMDSZ illetékese az MTI-vel közölte, a szövetség csak azt az autonómiatervezetet tekinti hivatalosnak, amelyet maga hoz nyilvánosságra a saját honlapján.

Állítólag ez az a dokumentum, amelyet az RMDSZ készül benyújtani a román parlamentben. A tervezet szerint az említett régiót általános és közvetlen szavazással megválasztott regionális tanács és regionális végrehajtó testület vezetné.

Az elképzelés szerint a 77 tagú regionális tanács székhelye Székelyudvarhelyen lenne, e testületben számarányuknak megfelelően képviseltetnék magukat a régió nemzeti közösségei. A régió elnökét a regionális tanács választja. Az elnök a csíkszeredai székhelyű regionális végrehajtó testületet vezeti, melynek tagjait a regionális tanács soraiból választják majd.

A tervezet szerint a régión belül a megyék is megmaradnának. A dokumentum leszögezi, a régióban a román nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít. Az állami és megyei közhivatalokban a tisztségeket a román és a magyar nemzeti közösség arányai szerint tennék hozzáférhetővé, ezt azonban csak a tisztségek megüresedésével, lépésről lépésre alkalmaznák.

mti

 

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére