Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Győzteseket hirdettek autópálya-építésre

Győzteseket hirdettek autópálya-építésre

Kihirdette a győzteseket az észak-erdélyi autópálya Marosugrától Aranyosgyéresig tartó szakaszának megépítésére az Országos Útügyi Hatóság. A fellebbezésre 60 nap áll rendelkezésre, utána pedig kezdődhetnek a munkálatok.

A Brassó-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad autópálya 37,2 kilométeres részét három szakaszra osztották, így írt ki versenytárgyalást az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR), amelynek a győzteseit kihirdették. A törvény értelmében a következő 60 napban lehet fellebbezni, majd utána – esetleges óvás esetén az óvás elbírálását követően – foghatnak neki a győztesek a munkálatoknak.

Az első, Marosugra és Radnót közötti 3,6 kilométeres szakasz megépítésére 12 ajánlat érkezett. A pénzügyi szempontból legjobb ajánlatot a Geiger Transilvania Kft. és a Wilhelm Geiger GmbH & Co. KG közötti társulás nyújtotta be, 55,8 millió lej értékben (második helyezett a Tel Drum 60,5 millió lejjel, harmadik Gyergyószentmiklósi Út- és Hídépítő Vállalat 61,4 millió lejjel).

A második, Radnót és Maroskece közötti 17,9 kilométeres szakaszra 10 ajánlat érkezett, az anyagilag legjobb ajánlatot a Strabag Kft. és a Straco Grup Kft. közötti társulás tette, 397,71 millió lejjel (a második legolcsóbb a Gyergyószentmiklósi Út- és Hídépítő Vállalat 398,08 millió lejes, a harmadik pedig az Astaldi és a Max Boegl közötti társulás 437,6 millió lejes ajánlata).

A harmadik, Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,7 kilométeres szakaszt tizenegyen akarták megépíteni, a legkisebb anyagi ráfordítással járó ajánlatot a Straco Grup Kft, Specialist Consulting Kft. és Total Road Kft. társulása nyújtotta be 279,74 millió lejjel (második a Strabag 298,5 millió lejjel, harmadik a Gyergyószentmiklósi Út- és Hídépítő Vállalat 315, 38 millió lejjel). A tervezést négy hónap alatt, a kivitelezést tizenkét hónap alatt kell elvégezni, ehhez negyvennyolv hónapos garanciaidő tartozik.

Az észak-erdélyi autópálya építési tervét 2003-ban fogadták el és 2004-ben kezdték el, miután 2,2 milliárd eurós szerződést írt alá az állam az amerikai Bechtel céggel, amely 2012-ig kellett volna megépítse a sztrádát. A szerződést az évek folyamán többször módosították, majd 2013 májusában felbontották, az állam 37,2 millió eurót fizetett ki a cégnek és még tartozik 50 millió euróval.

Megkeresésünkre a Szállításügyi Minisztérium államtitkára, István Zoltán elmondta, a sztráda Maros megyei szakaszának nyomvonalán a területek kisajátítására vonatkozóan létezik elfogadott kormányhatározat (tehát van rá pénzügyi fedezet is), ennek értelmében értesíteni fogják az érintetteket. Arra a kérdésre, hogy ez mikor várható – a területtulajdonosok ugyanis nem kaptak semmiféle tájékoztatást –, az államtitkár nem tudott válaszolni, és mint mondta, a kormányhatározat végrehajtása és a kárpótlások kifizetése egy másik procedúra része, amelyről a tapasztalat azt mutatja, hogy igencsak el szokott húzódni.

Gáspár Botond – székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére