Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Az Erdélyi Magyar Néppárt összegyűjtötte az aláírásokat, hogy Szilágyi Zsolt elindulhasson a romániai elnökválasztáson

Az Erdélyi Magyar Néppárt összegyűjtötte az aláírásokat, hogy Szilágyi Zsolt elindulhasson a romániai elnökválasztáson

z Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és partnerei összegyűjtötték az aláírásokat ahhoz, hogy Szilágyi Zsolt EMNP-alelnök elindulhasson a romániai elnökválasztási versenyben – jelentette be egy vasárnapi kolozsvári sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, a párt elnöke.

Szimbolikusan Toró T. Tibor írta alá kétszázezredikként a Szilágyi Zsoltot támogató ívet, a pártelnök azonban közölte, további 10-20 ezer aláírás ellenőrzése még hátra van. Az EMNP kedden délután nyújtja be Szilágyi Zsolt jelölését, és az ezt támogató aláírásokat a Központi Választási Irodához.
„Az aláírásgyűjtéssel olyan feladatot vállaltunk, amely látszólag meghaladta az erőnket, de végig bíztunk benne, hogy sikerülni fog” – jegyezte meg Toró T. Tibor.
A pártelnök köszönetet mondott a párt önkénteseinek, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT), a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT), a Magyar Polgári Párt (MPP) egyes helyi szervezeteinek és a Minta ifjúsági szervezetnek az elvégzett munkáért.
Toró T. Tibor megjegyezte, sok román aláíró is támogatta Szilágyi Zsolt indulását, amit annak tulajdonított, hogy a párt által javasolt föderalista berendezkedés a román érdeklődők figyelmét is felcsigázta.
A pártelnök azokról a „híresztelésekről” is beszámolt, amelyek szerint a nagy parlamenti pártok nem fogják megengedni, hogy a parlamenten kívüli pártok jelöltjei és független jelöltek is elinduljanak a választási versenyben. Hozzátette, volt már erre példa, amikor 2004-ben „mondvacsinált” indokokkal akadályozták meg a Magyar Polgári Szövetség választási indulását.
„Hiszünk a jogállamiságban, bízunk benne, hogy ez nem fog bekövetkezni” – jelentette ki Toró T. Tibor és hozzátette: „a romániai demokrácia próbája lesz” az, hogy engedik-e elindulni a választási versenyben a parlamenten kívüli pártok jelöltjeit.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban bejelentette, mintegy 270 ezer aláírást gyűjtött ahhoz, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elindulhasson a novemberi romániai elnökválasztáson.
Mindkét párt közölte, a választási részvételt lehetőségnek tekinti programja ismertetésére.
(MTI)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére