Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Felerősödő pártátállások Maros megyében

Felerősödő pártátállások Maros megyében

Több Maros megyei, román nemzetiségű elöljáró váltott pártszíneket az elmúlt napokban, Szászrégenben például a liberálisok 80 százaléka átállt a szociáldemokratákhoz.

Déda, illetve Alsókőhér polgármestere, Lucreţia Cadar, valamint Emanoil Hurdugaci kiléptek azokból a politikai alakulatokból, amelyeknek színeiben a 2012-es helyhatósági választásokon tisztségbe kerültek, és mindketten a kormányzó Szociáldemokrata-Pártba álltak be. Lucreţia Cadar a Demokrata-liberális Pártot (PDL) négy PDL-s és egy PNL-s helyi tanácsossal együtt hagyta ott a PSD-ért október 7-én, „a helyi közösség érdekében”, mivel október 6-án megtudta, hogy a demokrata-liberálisok gyakorlatilag összeolvadtak a liberálisokkal. Emanoil Hurdugaci a Nagy-Románia Pártból (PRM) a négy helyi tanácsos közül hárommal együtt állt át a PSD-be, a Corneliu Vadim Tudor és Gheorghe Funar közötti vita, versengés miatt, illetve a 2012-ben a szociáldemokratákkal megkötött helyi paktumra hivatkozva. „Befogadtuk őket, így már 28 polgármesterünk van Maros megyében” – ismertette Vasile Gliga szászrégeni parlamenti képviselő, a Maros megyei PSD elnöke.

Szászrégenben is jelentősen erősített képviseletén Victor Ponta pártja, miután a helyi önkormányzat négy liberális tagjából kettőt, valamint a PNL helyi vezetőségének 19 tagjából 15-öt átcsábított. Eszerint Aurelian Todoran és Daniela Luca ment, Claudiu Gabriel Bîndilă, valamint az alpolgármesteri tisztséget is betöltő Daniel Gliga egyelőre maradt a liberálisoknál. A PNL szászrégeni elnöke, Cristian Chirteş parlamenti képviselő szerint a távozókat megzsarolták és közügyi szerződésekkel, munkahelyekkel elcsábították, gyerekeiket pedig megfenyegették. Elmondta, a szóban forgó szerződésekre ő is odafigyel majd, és a kivizsgáló hatóságoktól is várja, hogy elvégezzék munkájukat. Azt is tudni vélte, hogy Daniel Gliga alpolgármester hamarosan lemond, kilép a pártból és a politikából, közigazgatásból egyaránt, mindez október 17-én dől el.

Pártot váltott a Dan Diaconescu-féle Néppárt (PP-DD) színeiben Maros megyei képviselői mandátumot nyert segesvári Cristian Sefer is, ő ezentúl az alsóházban a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség frakcióját (UNPR) erősíti. Az UNPR Maros megyei elnöke, Claudiu Puiac szerint a héten várható, hogy további helyi tanácsosok átállnak a PP-DD-ből az UNPR-be.

Gáspár Botond – székelyhon –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére