Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Kelemen vagy Szilágyi?

Kelemen vagy Szilágyi?

Minden porcikám egységet akar, egységes erdélyi magyar érdekképviseletet. Egy olyan érdekképviseletet amellyel nem kell szégyenkeznünk. Ez az érdekképviselet nem az RMDSZ, de nem is a Néppárt, az MPP-ről nem is beszélve. Egyetlen alakulat sem képes megjeleníteni az egységet, az RMDSZ által gyakran emlegetett minden erdélyi magyart. Nem is tartom lehetségesnek, hogy egyetlen komoly arcéllel rendelkező alakulat erre képes legyen. Az erdélyi magyar kisebbség történetében erre nem is volt még példa. A rendszer(gengszter)váltás után volt erre egy esély de igen hamar megfeneklett a történet. Az elmúlt 25 évben a két oldal a a régiek és a reformellenzék vívta meg harcát, ebben a harcban az utóbbi folyamatosan vesztette el erejét. Először belülről próbált változást elérni, majd kiválva igyekezett belátásra bírni a másik felet. Ma is ez a két oldal áll szemben az erdélyi magyarság felének szavazatáért harcolva, merthogy a másik fele nem jelenik meg az urnáknál.

A két oldal egyik utolsó nagy összecsapás előtt állunk tehát, ez eldöntheti, hogy miként alakul az elkövetkező évek magyar-magyar politikai harca, vagy talán egy váratlan összefogás követi majd?  A találgatást hagyjuk meg az elemzőknek, mi inkább a mai realitásokkal foglalkozzunk.

A két hét múlva megszervezendő választáson először szerepel két magyar jelölt. Ez önmagában is új helyzet, de olyan szempontból is érdekes lehet, hogy most először nincs tétje a választásnak. Először szavazhat az erdélyi magyarság gyomorgörcs nélkül, anélkül, hogy féltené az olyan amilyen képviseletet. Egy fajta belső népszavazásnak lehetünk majd a tanúi.

Kelemen Hunor az RMDSZ jelöltje másodszor fut neki az elnökválasztásnak, öt éve gyengébb eredményt ért el mint elődje a veterán Markó Béla. Bár megpróbált reformokat eszközölni az RMDSZ-ben, eddig nem sok sikerrel járt. Ugyanazok irányítják a Szövetséget, akik ezelőtt is. A főhatalom egynéhány vén róka kezében összpontosul és nem nagyon akarják azt átadni. Ezért nem tévesszen meg senkit, hogy Kelemen szeret az elnök szerepében tetszelegni, de látható, hogy nem az övé az utolsó szó. Egyszerűen hiteltelen az is, hogy úgy adja el magát mint, minden magyar szószólója. Minden magyar szószólója, aki Székelyföldön turnéztatja Victor Pontát. Minden magyar szószólója, aki fél kiállni a vele más vélemény képviselő magyarok szószólójával. Nem mondom, hogy nem lehetett volna belőle jó jelölt, de túl sok rossz húzása volt, de főleg a haverjainak. Emberei lassan tűnnek, korrupciós ügyek merülnek fel és nem mind politikai leszámolási ügy. Nem saját magukat kompromittálják, hanem az egész magyarságot. Ezért megbocsáthatatlan, hogy egy ilyen banda vezére képviseljen minden magyart. Kelemen eltűri, hogy vidéki hűbéresei félelemben tartsák a lakosságot és úgy tereljék őket szavazni. Az autonómiához való hozzáállása a legrosszabb. Egy évig készítenek egy pocsék tervezetet majd azt is közös tervezetként reklámozza, nem is keresve erdélyi szövetségeseket rögtön Bukarestnek ront. Ezzel egyértelművé válik, hogy a tervezet csak egy az utolsó órában bedobott kampányeszköz amellyel úgy vélik hozzák majd az elvárt eredményt. December elsejét pedig két kollégája ünnepként kötelezné az erdélyi magyarságra, hogy a legfrissebb aggályról is szóljunk. Kelemen Hunor Bukarest magyar hangja, ha akarja, ha nem. Tehetetlen, ezért nem képviselhet, bábú.

Ellenfele szöges ellentéte Hunornak, nincsenek arroganciára utaló jelei, jól beszél magyarul és románul egyaránt, nem frusztrált és nem hataloméhes. Friss levegőt hozott az erdélyi magyar politikába, úgy, hogy nem ma kezdte. Borbély Laci szerint pedig bármikor szívesen várnák vissza az RMDSZ-be. Nincs hatalmas vagyona és korrupciós-ügyekbe keveredett barátai. Az autonómia partnereit nem Bukarestben keresi, hanem az autonómiában érdekelt románoknál. Indulása nem egy szűk klikk döntéseként született, hanem a párt egyhangú döntésének eredményeként. Természetesen ugyanannyi esélye van, hogy elnök legyen mint Kelemen Hunornak és ugyanannyi esélye van a többségi magyar szavazatok megszerzésére is.

Az RMDSZ sajnos annyira rosszul áll nálam, hogy nem tartom elképzelhetőnek, hogy valaha is rájuk szavaznék, éppen ezért az első fordulóban Szilágyi Zsoltra szavazok, mert ő az egyetlen aki hitelesen képviseli az erdélyi autonómiaigényt. Ahhoz, hogy egyszer egység legyen, az arrogáns örökre hatalomban maradni vágyóknak kapniuk kell néhány pofont. Az egységes képviselet pedig csak a meglévő erők összefogásából jöhet létre, a koalíciós-kényszerhez egymásrautaltságra van szükség. Ezért kell tehát Szilágyi Zsoltra szavazni, hogy minél hamarabb eljöhessen az összefogás pillanata.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére