Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Maros megyében Johannis nyert

Maros megyében Johannis nyert

A vasárnapi elnökválasztáson Maros megyében az országoshoz hasonlóan az első két helyen a szociáldemokraták és a keresztény-liberálisok jelöltje végzett, csak fordított sorrendben.

A Maros megyében leadott érvényes szavazatok többségét az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Klaus Johannis szerezte meg, megelőzve az országos összesítésben első helyen végző szociáldemokrata párti (PSD-UNPR-PC) Victor Ponta miniszterelnököt – tájékoztatott a megyei választási iroda. A megyében a harmadik helyen az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor végzett. Klaus Johannisra 72 051-en, Victor Pontára 59 609-en, Kelemen Hunorra 51 664-en szavaztak, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjét, Szilágyi Zsoltot pedig 5738-an támogatták. A részvétel 47,81 százalékos volt (230 780-an járultak az urnák elé), míg országos szinten 52,30 százalék.

A megyében az első helyen tehát az ACL jelöltje, Klaus Johannis végzett 32,02%-kal, második Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) 26,49%-kal, harmadik az RMDSZ-es Kelemen Hunor 22,96%-kal, negyedik Elena Udrea (PMP) 3,05%-kal, ötödik a függetlenként induló Monica Macovei 2,79%-kal, hatodik Dan Diaconescu (PP-DD) 2,68%-kal, hetedik a független Călin Popescu Tăriceanu 2,60%-kal, nyolcadik az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje, Szilágyi Zsolt 2,55%-kal, kilencedik Corneliu Vadim Tudor (PRM) 2,40%-kal, tizedik a független Gheorghe Funar 1,13%-kal, tizenegyedik a független Teodor Meleşcanu 0,62%-kal, tizenkettedik Constantin Rotaru (PAS) 0,30%-kal, tizenharmadik Wiliam Brânză (PER) 0,29%-kal, tizennegyedik pedig Mirel Amariţei (Prodemo) 0,06%-kal.

Országos szinten Victor Ponta az érvényes szavazatok 40,33%-át, míg Klaus Johannis a 30,44%-át szerezte meg, ezzel ők ketten jutottak a november 16-ai második fordulóba. További országos eredmények: Călin Popescu Tăriceanu – 5,40%, Elena Udrea – 5,18%, Monica Macovei – 4,46%, Kelemen Hunor – 3,50%, Dan Diaconescu – 3,99%, Corneliu Vadim Tudor – 3,66%, Teodor Meleşcanu – 1,10%, Szilágyi Zsolt – 0,56%, Gheorghe Funar – 0,48%, William Brânză –0,45%, Constantin Rotaru – 0,30% és Mircea Amariţei – 0,08%.

Az ACL megyei társelnökei, Ciprian Dobre megyei tanácselnök és Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester a választások megszervezését kifogásolták, azzal vádolva a kormányt, hogy gátolta az állampolgárokat alkotmányos joguk gyakorlásában, mi több, Ciprian Dobre reményének adott hangot, hogy a második fordulót már nem a Victor Ponta vezette kormány szervezi meg.

„A PSD bebizonyította, hogy sokkal több közös vonása van a Román Kommunista Párttal (a PCR-vel), mint az európai szocialista pártokkal. Azt hiszem, a legjobb, amit tehetnek, hogy Victor Ponta mondjon le és más miniszterelnökkel és más miniszterekkel szervezzük meg a november 16-ai második fordulót. Nem lehet, hogy megakadályozzák az embereket abban, hogy szavazzanak” – mondta Ciprian Dobre. Hozzátette, bizakodó a második fordulót illetően, amennyiben a választásokat korrekt módon szervezik meg, mert úgy vélte, sokan bíznak abban, hogy Klaus Johannis megreformálja az országot. Dorin Florea szintén a választókörzetek előtt kígyózó sorokat emelte ki, a fiatalokat és egyetemistákat. „Tudjuk, honnan érkeznek Ponta szavazatai, ismerjük az alamizsnát és a könyöradományokat. A második fordulóban mi győzünk” – mondta Florea.

A PSD Maros megyei elnöke, Vasile Gliga szászrégeni parlamenti képviselő az eredmények ismeretében bizakodó, hiszen a legnagyobb részvétel Balában, Marosoroszfaluban, Faragóban és Libánfalván volt, és azt tervezi, hogy az összes PSD-s polgármestert „mobilizálja” a második fordulóra. Hozzá hasonlóan nyilatkozott az UNPR megyei elnöke, Claudiu Puiac is.

Gáspár Botond – székelyhon.ro –

 

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére