Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Újabb szekusok az erdélyi magyar politikusok között

Újabb szekusok az erdélyi magyar politikusok között

Szekus erdélyi magyar politikusok – újabb egykori besúgókra bukkantak az átvilágítások során! – Soha annyi erdélyi magyar politikus nem akadt fenn a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) hálóján, mint az elmúlt időszakban – írja a Krónika. Az átvilágító bizottság által nyilvánosságra hozott, az igazságszolgáltatás elé terjesztett határozatok tanúsága szerint az RMDSZ és az MPP számos önkormányzati tisztviselője, egykori parlamenti és önkormányzati képviselőjelöltje együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal, jelöltetésük idején azonban minderről egyikük sem számolt be alakulatának. Szász Jenő, az MPP elnöke a Krónikának nyilatkozva furcsállotta, hogy az RMDSZ politikai elitjét: Markó Bélát, Verestóy Attilát, illetve Sógor Csabát ártatlannak nyilvánították a hatóságok, „holott évekkel ezelőtt róluk is nyilvánosságra kerültek kompromittáló adatok.”

A mostani gyanúsítottak között van Bálint Géza, az RMDSZ Szilágy megyei önkormányzati képviselője, aki 1988. március 18-án, Badea fedőnéven jelentett a Szilágycsehbe rokonlátogatás céljából hazalátogató magyar nemzetiségű elszármazottakról, illetve turistákról. Szintén besúgónak nyilvánította a CNSAS dr. Vajna Imre MPP-s és Bondor István RMDSZ-es Hargita megyei önkormányzati képviselőket, előbbi fel is ajánlotta lemondását. A nyomozás során Vajna beismerte, hogy negyedéves orvostanhallgatóként házkutatást tartottak nála a szekusok, és megfenyegették: kirúgatják az egyetemről, ha nem működik együtt, szerinte azonban senkiről nem adott megterhelő információkat. Bondor Istvánt – elmondása szerint – 1962-ben, tizedik osztályos diákként bízta meg iskolájának igazgatója, hogy jelentsen „az állam ellen cselekvő” diáktársairól, 1967 után azonban használhatatlannak nyilvánította a titkosszolgálat, éppen ezért leszögezte: a lelkiismerete tiszta, nem tartja magát kollaboránsnak.

Bizonyítottan együttműködött viszont Horváth István, az MPP volt szilágysomlyói polgármesterjelöltje, aki Baroti Lajos fedőnéven jelentett a kommunista rendszert vagy Nicolae Ceauşescu pártfőtitkárt bíráló, a magyarországi helyzetet magasztaló, a Szabad Európa Rádiót hallgató, disszidálást fontolgató „nacionalista magyarokról”. Horváth különben pénzt is kapott szolgáltatásai fejében: nyugták bizonyítják, hogy 1982-ben például 300 lejt vett át tartótisztjétől. Az érintett egyébként a bírósági tárgyaláson az elnyomó rendszer áldozatának vallotta magát. Fennakadt az átvilágításon továbbá Orbán Árpád, Székelyudvarhely egykori MPP-s tanácsosa, alpolgármestere, a párt 2008-as helyi polgármesterjelöltje is, esetében azonban a táblabíróság alaptalannak ítélte a CNSAS vádját, a legfelsőbb bíróság pedig februárban hirdet ítéletet.

Érdekes eset Kövér Györgyé, az RMDSZ volt bukaresti szenátorjelöltjéé. Róla 2005-ben a CNSAS megállapította, hogy tiszta a múltja, 2008-as politikai szerepvállalása miatt azonban dossziéját ismét kivizsgálták, és az időközben a hírszerző szolgálat (SRI) által rendelkezésre bocsátott adatokból kiderült: jelentett a Szekuritáténak. Kövért, aki két évvel ezelőtt, 81 évesen az RMDSZ legidősebb honatyajelöltje volt, 1949-ben Discobol és Georgică fedőnéven szervezték be az állambiztonsági szervek, kétszer írt alá együttműködési nyilatkozatot, és egyebek mellett az orvosi egyetemen tanuló diáktársairól írt jellemzéseket. (Erdély – kronika.ro)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére