Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Szolgáltató–városháza nyilatkozatháború Szászrégenben

Szolgáltató–városháza nyilatkozatháború Szászrégenben

Amikor november elején csaknem tíz napig maradt ivóvíz nélkül Szászrégen és környéke, Maria Precup polgármester az Aquaserv vezetőségének lemondását követelte. Most a szolgáltató fordult nyílt levélben a Maros menti város vezetőségéhez.

A szászrégeni polgármesteri hivatalnak és a városi önkormányzatnak címzett nyílt levelet juttatott el az Aquaserv vízszolgáltató szerkesztőségünkbe, amelyben többek között arra kéri a város vezetőségét, hogy a 2015-ös költségvetésben különítsenek el pénzalapot a több mint harmincéves vízvezetékek cseréjére.

„Szászrégenben 41,7 kilométeren harmincéves vízvezetékek vannak, amelyeket 1972 és 1980 között fektettek le. Ezek régiek és elavultak, s vannak közöttük olyanok, amelyek egészségügyi szempontból sem felelnek meg az uniós előírásoknak. A vezetékrendszer tulajdonosa a szászrégeni polgármesteri hivatal, így az ő felelőssége, hogy ezeket felújítsa. Fontosnak tartjuk a régi vezetékek cseréjét azért is, hogy elkerülhetők legyenek az idén november elsején történt jelentős meghibásodáshoz hasonló események” – olvasható a levélben.

A szolgáltató vezetősége által aláírt nyílt levélből azt is megtudhatjuk, hogy Szászrégen az egyetlen olyan település az Aquaserv lefedte területről, amelynek vezetősége nem kérte, hogy részese legyen a nagyméretű uniós pénzalapokból is finanszírozott felújítási programnak. Ennek ellenére a szolgáltató Szászrégenben is 10 millió euró értékben újítja fel a szennyvízhálózatot. „A szászrégeni polgármesteri hivatal 2010 márciusától, amióta csatlakozott az Aquaservhez, egyetlen befektetést sem eszközölt saját alapból a vízhálózat felújítása érdekében. Hangsúlyozzuk, hogy a vezetékek elavultsága miatt igen gyakoriak a meghibásodások, amelyek kellemetlenül érintik a fogyasztókat, részben, mert szolgáltatás nélkül maradnak, részben, mert a szolgáltatás újraindítása után az ivóvíz minősége nem megfelelő” – állítják az illetékesek, kiemelve, hogy a régeni városháza 148 548 lejjel tartozik a szolgáltatónak.

A Székelyhon érdeklődésére Maria Precup szászrégeni polgármester cáfolta az Aquaserv nyílt levelében megfogalmazottakat. Elmondta, hogy bár saját pénzalapokból, a helyi költségvetésből nem tudnak az ivóvízhálózat felújítására áldozni, pályázaton nyert pénzből végzik el ezeket a munkálatokat. „Az Aquaserv jól tudta, hogy milyen állapotban vannak a régeni vízvezetékek akkor, amikor 2010-ben átvette a rendszert. Amióta polgármester vagyok, pályázaton nyert és kormánypénzekből felújítottuk a vezetékek egy részét, összesen 1,6 millió lej értékben, ezenkívül 161 ezer lejt  költünk a radnótfáji Maros-híd alatt átvezető fővezeték cseréjére. Jelenleg is több elbírálás alatt levő hazai és uniós pályázatunk van, amelyek a vízvezetékek cseréjére vonatkoznak” – nyilatkozta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a szolgáltató azzal kellene foglalkozzon, hogy minőségi ivóvizet szolgáltasson a szászrégenieknek, és nem azzal, hogy nyílt leveleket tesz közzé.

A szászrégeniek a Maros megyei városok közül utolsóként csatlakoztak a regionális szolgáltatóhoz, épp az utolsó percben. 2009-ben a negyedik tanácsülésen kétharmados többséggel fogadták el azokat a határozattervezeteket, amelyekkel jóváhagyták az Aqua Investhez való csatlakozásukat, és hogy a helyi közüzem helyett az Aquaserv biztosítsa a létfontosságú ivóvizet a városnak. Maria Precup akkori alpolgármester úgy vélte, évente több mint egymillió eurót takarítana meg a város, ha nem csatlakoznának az Aquaservhez. Megválasztása után Maria Precup többször kijelentette, hogy  mérlegelni fogja a társulási viszonyt az ivóvízhálózatot működtető Aqua Investtel, és azt is kilátásba helyezte, hogy kiválnak ebből, illetve más szolgáltató után néznek, mivel olcsóbban tudják előállítani a vizet, mint a regionális szolgáltató.

Simon Virág  – székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére