Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Tiltakoznak a szászrégeni enyvgyár megépítése ellen

Tiltakoznak a szászrégeni enyvgyár megépítése ellen

Közleményben tiltakozik ismét a Szászrégeni Civil Kezdeményezés nemkormányzati szervezet a szászrégeni enyvgyár megépítése ellen. A civilek úgy vélik, a város szívében építendő gyár működése veszélyezteti a helyiek egészségét.

A szervezet szerint vészhelyzet esetén a tűzoltók nem tudnának gyorsan és hatékonyan menteni. A civilek a levelüket eljuttatták Cristian Chirtes nemzeti liberális képviselőnek is, aki a parlamentben szólalt fel kérve, hogy bírálják felül az enyvgyárnak kibocsátott környezetvédelmi jóváhagyását

A közleményéből továbbá megtudhatjuk, hogy már az idén márciusban szervezett közvitán több olyan probléma merült fel, amit a környezetvédelmi jóváhagyás kiállításakor nem vettek figyelembe. Példaként említik, hogy a közvitán elhangzott, a tűzoltóság és a rohammentősök nehezen tudják megközelíteni a leendő enyvgyár területét, ami emberéleteket követelhet. „Kértük már akkor, hogy dolgozzanak ki egy összetett mentési tervet, vegyék figyelembe a gyár elhelyezkedését, azt, hogy majdnem a város szívében van, s azt is, hogy szükséghelyzetben hogyan tudnának onnan menteni. Sajnos ez nem történt meg. Szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét, hogy nemcsak ezt a tervet nem dolgozták ki, hanem azt sem vették figyelembe, hogy mentés esetén komoly nehézséget jelenthet az is, hogy a városban nagyon elavultak a vízvezetékek, ezt a nemrég történt nagyméretű csőtörés bizonyítja a legjobban, amely tíz napig hagyta víz nélkül a város lakóit. A 32 ezres várost és a környező  településeket ivóvíz nélkül hagyó szükséghelyzetben jól látszott, hogy a város vezetősége nincs felkészülve egy ilyen helyzet megfelelő megoldására, s óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés, hogy mi lesz, ha egy vegyi anyagokat gyártó üzemnél történik valami” – fogalmaznak a szászrégeni civilek.

Parlamenti felszólalásában Cristian Chirtes arra hívta fel a figyelmet, hogy a leendő enyvgyárat a város belterületére, többek között egy óvoda, lakások közelébe építenék, alig négyszáz méterre  az egyik nagyméretű vízpumpától. A képviselő azt kérte, hogy az enyvgyárat költöztessék a városon kívül, hiszen szerinte az uniós előírások szerint a mérgező és veszélyes anyagok feldolgozásával, gyártásával foglalkozó cégeket a lakott területektől legalább tíz kilométerre kell telepíteni.

Simon Virág – székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére